Και στο Νοσοκομείο Χανίων θα εμφυτεύονται βηματοδότες

Και στο Νοσοκομείο Χανίων θα εμφυτεύονται βηματοδότες

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων “Ο άγιος Γεώργιος” ανακοίνωσε χθες μία ακόμη σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει και ειδικότερα ότι στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Αρ. Φύλλου 2029 της 31 Μαρτίου 2023 δημοσιεύτηκε η αναγνώριση του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Χανίων ως Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών με επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος τον Εμμανουήλ Μιχελάκη, Επιμελητή Α’ Καρδιολογίας και εμφυτευτές τον ίδιο και τον Θεόδωρο Σινάνη Επιμελητή Β’ Καρδιολογίας, καθότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που ορίζονται στις διατάξεις της υπ’ αρ.84050/18-6-2009 υπουργικής απόφασης (Β’ 1295).

Υπολογίζεται από διεθνή δεδομένα  ότι το ποσοστό κατοίκων ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού ανά έτος που θα χρειαστούν βηματοδότη αυξάνεται διαρκώς και από 637 έφτασε πρόσφατα το 820 (χωρίς σε αυτά τα νούμερα να προσμετρούνται οι απινιδωτές). Σε άλλες επιδημιολογικού τύπου έρευνες, το ποσοστό ανθρώπων που φέρουν μόνιμο βηματοδότη είναι περίπου 500 άνδρες ανά 100.000 κατοίκους και 200 γυναίκες ανά 100.000 , με τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών να είναι άνω των 75 ετών.

Στο νομό Χανίων διαμένουν 155.443 μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021, ενώ ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες. Σύμφωνα με τα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία και για τον πληθυσμό του νομού αναμένονται περίπου 120 με 125 εμφυτεύσεις μονίμων βηματοδοτών ανά έτος, ασθενείς που μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στην καλύτερη περίπτωση, στο Ηράκλειο και για την τοποθέτηση του βηματοδότη και για τον περιοδικό έλεγχο.

Ιατρικοί λόγοι όπως η άμεση αντιμετώπιση δυνητικά θανατηφόρου ασθένειας, η μείωση χρόνου παραμονής σε Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης  και η μείωση των λοιμώξεων καθώς μειώνεται σημαντικά ο χρόνος παραμονής προσωρινού βηματοδότη ,Οικονομικοί λόγοι δεδομένου ότι η παράταση παραμονής σε Στεφανιαία Μονάδα και Νοσοκομείο αυξάνουν το κόστος της κάθε νοσηλείας (η αναγκαιότητα της χρήσης προσωρινού βηματοδότη για περισσότερες μέρες τριπλασιάζει σύμφωνα με  αμερικάνικες καταγραφές το κόστος νοσηλείας και αντιμετώπισης του ασθενούς ενώ σε επιλεγμένα περιστατικά το κόστος αυτό μπορεί και να δεκαπλασιαστεί)και Κοινωνικοί λόγοι όπως η καταπόνηση μετάβασης ασθενών και συνοδών στο Ηράκλειο καθιστούσαν επιβεβλημένη την ανάπτυξη του  Κέντρου Εμφύτευσης Βηματοδοτών στο Γ.Ν. Χανίων.

Οι παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας με την συμμετοχή και την άριστη συνεργασία, Διοίκησης, Εργαζομένων, 7ης ΥΠΕ και Υπουργείου Υγείας αναβαθμίζονται συστηματικά με σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή προς όφελος όλων των Πολιτών.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather