Καύσωνας: Σήμερα η πιο δύσκολη μέρα για την Κρήτη

Καύσωνας: Σήμερα η πιο δύσκολη μέρα για την Κρήτη

Κορυφώνεται σήμερα για την Κρήτη ο καύσωνας διαρκείας των 11 ημερών που πλήττει τη χώρα μας, καθώς όχι μόνο στον νότο, αλλά και στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του νησιού ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 45 βαθμούς.

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr Κώστας Λαγουβάρδος, προειδοποίησε ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μαζί με τους ενισχυμένους δυτικούς ανέμους και τη συσσωρευμένη καύσιμη ύλη θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα, με πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πρόκληση πυρκαγιών.

Ειδικότερα, ο κ Λαγουβάρδος σημείωσε ότι, σήμερα και αύριο, κλιμακώνονται οι υψηλές θερμοκρασιακές τιμές όχι μόνο για τα νότια τμήματα της Κρήτης που επλήγησαν από τη “λάβα” του καύσωνα διαρκείας, αλλά και στα αστικά κέντρα της βόρειας παραλιακής ζώνης.

Σήμερα συμπληρώνονται 11 ημέρες διαρκούς ζέστης στο κόκκινο, με τον νότο να πλήττεται περισσότερο αφού- εκτός από τις υψηλές μέγιστες της τάξεως των 43 και 45 βαθμών- καταγράφηκαν και υψηλές ελάχιστες σε επίπεδα ρεκόρ- καθώς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες το θερμόμετρο έδειχνε, όλες αυτές τις ημέρες στη νότια ζώνη του νησιού, 36 και 37 βαθμούς.

Τα καλά νέα είναι ότι, το προσεχές Σαββατοκύριακο, πέφτει η θερμοκρασία στις φυσιολογικές για την εποχή τιμές, για να πάρουμε μια “ανάσα” και να διαχειριστούμε την εκ νέου θερμοκρασιακή άνοδο για το διήμερο Δευτέρας & Τρίτης της ερχόμενης εβδομάδας, και να ακολουθήσει μετέπειτα αποκλιμάκωση.

Πάντως, ο κ Λαγουβάρδος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες ανάφλεξης που θα επικρατούν σήμερα καθώς, εκτός από τις θερμοκρασίες- φωτιά σε όλη την επικράτεια του νησιού, θα επικρατήσουν και ισχυροί δυτικοί άνεμοι. Πρόκειται για συνθήκες που ευνοούν τη γένεση πυρκαγιών για αυτό ο ίδιος τόνισε ότι, για αύριο, η Κρήτη θα πρέπει να χρωματιστεί κόκκινη στον χάρτη επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς.

Κλιματικά σενάρια

Σε ότι αφορά τα δυστοπικά κλιματικά σενάρια, ο κ Λαγουβάρδος είπε ότι τα τελευταία 40 χρόνια , έχουν καταγραφεί 11 καύσωνες διαρκείας στη χώρα μας με τους πέντε από αυτούς να σημειώνονται μόλις τη τελευταία δεκαετία ενώ, φέτος μόνο το καλοκαίρι εκδηλώθηκαν δύο μεγάλοι, πολυήμεροι καύσωνες, δηλαδή η συχνότητά τους γίνεται ολοένα και πιο απειλητική.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather