Η Περιφέρεια Κρήτης στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR

Η Περιφέρεια Κρήτης στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR

Στη διήμερη Συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Συνέλευσης των Νησιωτικών και Παράκτιων Περιφερειών, CPMR,  συμμετείχε διαδικτυακά ο Γιώργος Αλεξάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Εντεταλμένος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων και Αντιπρόεδρος της CPMR για τα Θαλάσσια Θέματα.

Η συνεδρίαση διοργανώνεται υβριδικά στην πόλη Helsingborg της Σουηδίας.  Εκτός από την ημερήσια διάταξη του Πολιτικού Γραφείου συμπεριελάμβανε ειδικό εργαστήριο της Γεν. Διεύθυνσης Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Κομισιόν, για την έξυπνη εξειδίκευση και τη Γαλάζια Οικονομία, με έμφαση στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό.

Ο Γιώργος Αλεξάκης τόνισε πως η αναθεωρημένη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης έχει θέσει σε προτεραιότητα τους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας,  και ενδιαφέρεται να  υλοποιήσει καινοτόμα «γαλάζια» έργα, μέσω του Περιφερειακού της Προγράμματος αλλά και δια της διαπεριφερειακής συνεργασίας. Αναφέρθηκε επίσης στο επιτυχημένο  έργο BRANDTour – Interreg Europe, το οποίο είχε ως στόχο να υποστηρίξει τον τουριστικό τομέα μέσω της προώθησης, της καινοτομίας και της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος καθώς και σε άλλα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στον τομέα του τουρισμού.

Η CPMR οδεύει μέσα από τις δράσεις της και σε συνεργασία με Περιφέρειες της Ε.Ε. να υποστηρίξει τη μετάβαση προς μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία και τα οικοσυστήματα καινοτομίας στις Περιφέρειες,  υποστηρίζοντας τη νέα θεματική πλατφόρμα έξυπνης εξειδίκευσης για τη Γαλάζια Οικονομία που πρόκειται να δημιουργηθεί από την Κομισιόν. Συγχρόνως, εγκαινιάζει τη συζήτηση μεταξύ των μελών της για το φιλόδοξο σχέδιο της Κομισιόν REPower EU για την εξοικονόμηση και παραγωγή καθαρής ενέργειας και προωθεί την αναθεώρηση του διευρωπαϊκού δικτύου Μεταφορών.

Κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείο ο Γιώργος Αλεξάκης προσκάλεσε τους συνέδρους στην Κρήτη τον προσεχή φετινό Οκτώβριο 2022, οπότε και αποφασίστηκε πως θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στο νησί μας η επόμενη 50η Γενική Συνέλευση του οργανισμού με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκπροσώπων Ευρωπαϊκών Περιφερειών, Ευρωβουλευτών, εκπροσώπων της Κομισιόν και άλλων φορέων. Ο Γιώργος Αλεξάκης παρουσίασε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νησιού, την Κρήτη ως ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό αλλά και θύλακα καινοτομίας,  τόπο ιδανικών συνθηκών εργασίας και πόλο παγκόσμιας έλξης ερευνητών και επιστημόνων.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather