Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για την αποκατάσταση του Φράγματος Βαλσαμιώτη

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για την αποκατάσταση του Φράγματος Βαλσαμιώτη

Έξι χρόνια έχουν περάσει από την ‘’έμφραξη’’ του Φράγματος Βαλσαμιώτη και τα εγκαίνια που σηματοδότησαν την ολοκλήρωση του έργου. Κατά την πρώτη ‘’πλήρωση’’ που ακολούθησε διαπιστώθηκαν σημαντικές διαρροές οι οποίες ναι μεν δεν έθεταν σε κίνδυνο το έργο αλλά δημιουργούσαν προβλήματα στην αξιοποίησή του. Πολύ γρήγορα αναζητήθηκαν τα αιτία και ο τρόπος αντιμετώπισής τους σε συνεργασία με την ΔΕΗ (Υπηρεσία Φραγμάτων) που ήταν τεχνικός σύμβουλος κατά την κατασκευή του. Διαπιστώθηκε η ανάγκη των παρεμβάσεων και υποδείχτηκαν στο ανάδοχο οι εργασίες, με δική του δαπάνη, που υλοποιήθηκαν μερικώς και περιόρισαν τις διαρροές στο μισό.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Λευτέρης Κοπάσης, “μεσολάβησε η αλλαγή της διοίκησης του Οργανισμού και η εκ νέου διερεύνηση με νέο μελετητή, με τα ίδια συμπεράσματα που όμως δεν οδήγησαν σε παρεμβάσεις αποκατάστασης μέχρι που το έργο παραλήφθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο. Ένα πυροτέχνημα με δημοσιότητα περί προσφυγής στην δικαιοσύνη για την μη παραλαβή του, από τον Οργανισμό ως ο φορέας λειτουργείας του, ακυρώθηκε εντός εβδομάδος για διαδικαστικούς λόγους χωρίς δημοσιότητα αυτή την φορά.

Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την επιλογή αναδόχου, για την διερεύνηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων ενίσχυσης της στεγανότητας του φράγματος Βαλσαμιώτη σηματοδοτεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα από τότε.

Η ευχετήρια κάρτα μου ως πρόεδρος του ΟΑΚ, για τις γιορτές των Χριστουγέννων και το νέο έτος, απεικονίζει το Φράγμα Βαλσαμιώτη γεμάτο νερό από την πρώτη του πλήρωση και συνοδεύεται με την πεποίθηση ότι πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, που άλλωστε συμφωνεί με την άποψη των αρμόδιων Τεχνικών υπηρεσιών, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και της Διοίκησης του Οργανισμού.

Η αλήθεια για το φράγμα Βαλσαμιώτη έχει κακοποιηθεί βάναυσα εξυπηρετώντας σκοπιμότητες. Εύχομαι και ελπίζω για το συμφέρον του τόπου και του έργου να μην ανακύψουν νέα εμπόδια” κατέληξε ο κ. Κοπάσης.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather