Γεράσιμος Παπαδόπουλος: “Είναι γνωστή η σφοδρότητα των βροχοπτώσεων στην Κρήτη. Χτίσαμε άναρχα”

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: "Είναι γνωστή η σφοδρότητα των βροχοπτώσεων στην Κρήτη. Χτίσαμε άναρχα"

«Είναι δύο οι παράγοντες που συντείνουν σε μια φυσική καταστροφή, η σφοδρότητα, η δριμύτητα του φαινομένου και δεύτερον η τρωτότητα του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, πόσο ευάλωτο το έχουμε κάνει εμείς πλέον στα φυσικά φαινόμενα. Εδώ έχουμε ένα κλασικό παράδειγμα όπου ενεργούν μαζί οι δύο παράγοντες» επισήμανε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μιλώντας για τις φονικές πλημμύρες στην Κρήτη.

Σε σχέση με τον δεύτερο παράγοντα, την τρωτότητα του περιβάλλοντος, ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ αναφέρθηκε στις πληροφορίες για ρέματα που μπαζώθηκαν και πώς αυτό οδηγεί μαθηματικά στην καταστροφή.

«Τα ρέματα είναι οι φυσικές κοίτες των χειμάρρων, των ποταμών και τις λέμε φυσικές γιατί τις έχει φτιάξει η φύση και το έχει κάνει για κάποιο λόγο. Γιατί εκεί πηγαίνει η βαρύτητα, εκεί κατευθύνεται το νερό. Εάν εμείς το παραβιάσουμε αυτό, η φυσική ροή των υδάτων πάλι εκεί θα πάει. Αλλά τώρα έχει γίνει δρόμος λόγω του μπαζώματος και ο δρόμος έχει καταστήματα, σπίτια και αυτός ο νέος χείμαρρος- δρόμος πλέον, θα πνίξει την περιοχή. Τα έχουμε ξαναδεί στην Κόρινθο πριν 2 χρόνια, στην Μάνδρα, σε πολλές περιπτώσεις» εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πολλές φορές τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι επαρκή και αλλού έχουμε δίκτυα αποχέτευσης όμβριων υδάτων τα οποία επίσης πολλές φορές είναι ανεπαρκή ή δεν υπάρχουν καν, συμπλήρωσε. «Χτίσαμε άναρχα» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Όσο αφορά στον παράγοντα της σφοδρότητας, αυτή δεν την καθορίζει ο άνθρωπος, αλλά η φύση και «γνωρίζουμε ότι η φύση παράγει τέτοια σφοδρότητα κάθε τόσο» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, παραθέτοντας αντίστοιχες πλημμύρες στην περιοχή του Ηρακλείου και στην βόρεια Κρήτη, που άφησαν πίσω τους, δεκάδες νεκρούς στο μακρινό παρελθόν.

«Εμείς παρ’ ότι το γνωρίζουμε και δεν θέλει πολύ μεγάλη φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς ότι σε μια τόσο απότομη γεωμορφολογία όπως στην συγκεκριμένη περιοχή της Αγίας Πελαγίας που πνίγηκε, όταν θα έχουμε έντονη βροχόπτωση θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, πάμε και χτίζουμε εντελώς ανορθόδοξα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η επανάληψη της σφοδρότητας των φαινομένων είναι γνωστή και ιστορικά τεκμηριωμένη.

Ο κ. Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε επίσης πολύ ενδιαφέρον ότι ο νέος νόμος περί πολιτικής προστασίας που ψήφισε η Βουλή, προβλέπει για πρώτη φορά την έννοια των «σεναρίων κινδύνου», ότι δηλαδή πρέπει στις περιοχές που υπάρχουν φυσικοί κίνδυνοι που απειλούν, όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, να εκπονηθούν σενάρια κινδύνου που θα οδηγήσουν στα σωστά μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι το νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπέβαλε πριν από το καλοκαίρι στην Κομισιόν ένα πολύ μεγάλο οικονομικό πρόγραμμα για την πολιτική προστασία, για το επόμενο ΕΣΠΑ ύψους 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το οποίο εγκρίθηκε και θα τρέξει στην περίοδο 2023-2027» προσέθεσε, τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather