ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης: Αφημένες στην τύχη τους οι δασικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες υδάτων

ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης: Αφημένες στην τύχη τους οι δασικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες υδάτων

“Αφημένες στην τύχη τους, με συνεχώς μειούμενο προσωπικό, με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, με οργανογράμματα που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και θεσμικό πλαίσιο ατέρμονης γραφειοκρατίας” είναι οι δημόσιες Δασικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Υδάτων, όπως επισημαίνει το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

“Ταυτόχρονα εισάγονται νομοσχέδια προς ψήφιση που όχι μόνο δεν παραπέμπουν στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων αλλά στην εμπορευματοποίησή τους, όπως το πρόσφατο νομοσχέδιο  όπου προβλέπεται η μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – νομοσχέδιο το οποίο έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τη βασική αρχή της Οδηγίας – Πλαίσιο για το Νερό (Οδηγία 2000/60/ΕΚ) που ορίζει ότι: «Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης»”, σημειώνει το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας  (21 Μαρτίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου).

Αναλυτικά, το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης σημειώνει -σε σημερινή του ανακοίνωση- τα εξής:

“Η 21η Μαρτίου η πρώτη ημέρα της άνοιξης και η 22α Μαρτίου έχουν καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και Παγκόσμια Ημέρα Νερού αντίστοιχα. Η θεσμοθέτησή τους έχει σκοπό να  τονίσει και να στρέψει το ενδιαφέρον πολιτών και φορέων στην ανάγκη προστασίας των δυο αυτών σημαντικών φυσικών πόρων, δάσους και νερού. Τα δασικά και υδάτινα οικοσυστήματα αποτελούν κοινωνικά αγαθά που οφείλουμε να τα προστατεύσουμε και να τα διαχειριστούμε με τις αρχές της αειφορίας, ώστε να αποτελούν κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Τα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα των ημερών μας:

– Η κλιματική κρίση

– Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

– Η ερημοποίηση

– Η παρατεταμένη ανομβρία με συνέπεια τη λειψυδρία

– Η ρύπανση των υπόγειων νερών

– Η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων

– Η εμπορευματοποίηση του νερού

– Η καταλήστευση των φυσικών πόρων

– Η αποψίλωση των τροπικών δασών

– Η μείωση της βιοποικιλότητας

Διαμορφώνουν μια συνεχιζόμενη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, που δείχνει ότι η ζωή μας είναι στενά συνδεμένη με το φυσικό περιβάλλον.

Ο πολυλειτουργικός ρόλος των δασών λόγω των προστατευτικών, παραγωγικών και αισθητικών λειτουργιών τους και η τεράστια και πολυδιάστατη αξία του νερού για τον άνθρωπο και το περιβάλλον δημιουργεί την ανάγκη να βελτιώσουμε την εξερεύνηση και την παρακολούθηση των δυο φυσικών πόρων, με στόχο την καλύτερη διαχείριση τους και την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η σχέση δάσους και νερού είναι μια σχέση δυναμική, μεταβλητή στο χώρο και στον χρόνο. Το δάσος είναι ο βασικότερος ρυθμιστής του υδρολογικού κύκλου και αποτελεί φυσικό διαχειριστή του νερού καθώς:

– Μειώνει την επιφανειακή απορροή, συγκρατώντας το νερό της βροχής.

– Προστατεύει από τη διάβρωση, μειώνοντας την ένταση της πτώσης του νερού στο έδαφος.

– Ενισχύει τα υπόγεια νερά, αφού χάρις στη βλάστηση μεγάλη ποσότητα βροχής απορροφάται από το εδαφος και διηθείται με φυσικό τρόπο.

Τα δασικά οικοσυστήματα και τα υπόγεια νερά της Κρήτης ασκούν σημαντική επίδραση στην οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτισμική ζωή του νησιού, επομένως η αειφορική διαχείρισή τους εξασφαλίζει την παραγωγική τους δυνατότητα και τις περιβαλλοντικές τους λειτουργίες.

Κι ενώ τα παραπάνω είναι κοινώς αποδεκτά, οι Δημόσιες Δασικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Υδάτων, είναι  αφημένες στην τύχη τους, με συνεχώς μειούμενο προσωπικό, με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, με οργανογράμματα που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και θεσμικό πλαίσιο ατέρμονης γραφειοκρατίας. Ταυτόχρονα εισάγονται νομοσχέδια προς ψήφιση που όχι μόνο δεν παραπέμπουν στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων αλλά στην εμπορευματοποίησή τους, όπως το πρόσφατο νομοσχέδιο  όπου προβλέπεται η μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – νομοσχέδιο το οποίο έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τη βασική αρχή της Οδηγίας – Πλαίσιο για το Νερό (Οδηγία 2000/60/ΕΚ) που ορίζει ότι:  «Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης».

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας και Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Κρήτης θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στις Διευθύνσεις Δασών της Κρήτης, τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Λασιθίου.

Οι γεωτεχνικοί της Κρήτης παρακολουθούν, ενημερώνονται και έχουν γνώση και προτάσεις  για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Καλούμε όλους τους φορείς σε συνεργασία, για τον σχεδιασμό και τη στήριξη των πολιτικών και των δράσεων που θα προστατεύσουν τα δασικά οικοσυστήματα και τους υδάτινους πόρους και τελικά την οικονομία και την ανάπτυξη της Κρήτης”.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather