Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

ExxonMobil: Μεγάλες δυνατότητες για έρευνες στην Κρήτη. “Περιμένουμε την κυβέρνηση”

ExxonMobil: Μεγάλες δυνατότητες για έρευνες στην Κρήτη. “Περιμένουμε την κυβέρνηση”

 

Την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκ μέρους της κυβέρνησης και την κύρωση στη Βουλή των μισθώσεων έρευνας και εκμετάλλευσης των δύο θαλάσσιων οικοπέδων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης αναμένει ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του Τρίσταν Ασπρέι, ο οποίος δηλώνει ενθουσιασμένος από τις προοπτικές των οικοπέδων.

«Η κοινοπραξία (Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ) περιμένει ακόμα την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει τις έρευνες πριν αρχίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα για να δούμε αν επιβεβαιώνονται τα γεωλογικά μας προαισθήματα» δήλωσε o κ. Ασπρέι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί τους επόμενους μήνες.

Πρόσθεσε δε, πως «είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες αυτού του χώρου, είναι μια τεράστια περιοχή που δεν έχει δει ποτέ μια σύγχρονη εξερεύνηση. Έτσι, νομίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εκεί».

Αναλύοντας το πρόγραμμα εξερεύνησης της κοινοπραξίας, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας εξήγησε πως το πρώτο μέρος θα επικεντρωθεί στη συγκέντρωση σεισμικών δεδομένων, προκειμένου να εκτιμηθεί εάν τα «γεωλογικά προαισθήματά τους μπορούν να μεταβληθούν σε ευκαιρίες για γεωτρήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόκληση των γεωτρήσεων στην Κρήτη σε οικόπεδα, που έχουν βάθος 3.000 χιλιομέτρων, ο κ. Ασπρέι διαβεβαίωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι πέρα από τις σημερινές δυνατότητες της βιομηχανίας»

«Είναι προφανές ότι, αν υπάρξουν σημαντικές νέες ανακαλύψεις και πρόσθετες εξελίξεις, η περιοχή θα μπορούσε, ναι, να γίνει ένας πολύ σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να εμπορευθεί ενδεχομένως πέραν αυτής» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, σχολιάζοντας τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου μετά την ανακάλυψη του γιγάντιου κοιτάσματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και την γεώτρηση στην Κύπρο.

Ο «ΚΡΑΧΤΗΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Στο πλαίσιο αυτό, καταλύτης για την εμφάνιση «παικτών» θα είναι η κύρωση στη Βουλή των συμφωνιών παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για τα θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης. Οι εκτιμήσεις, όπως ανέφεραν σε δημοσίευμά του «ΤΑ ΝΕΑ», θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τις καταθέτει γύρω στον Φεβρουάριο του 2019 ώστε όταν ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο η κοινοπραξία των εταιρειών «Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια» να ξεκινήσει το στάδιο των ερευνητικών διαδικασιών.

Η είσοδος των πλέον μεγάλων ονομάτων της γαλλικής Total και της αμερικανικής ExxonMobil στις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας αποτελεί τον ιδανικότερο «κράχτη» για τον ερχομό κι άλλων εταιρειών τέτοιου βεληνεκούς. Και μόνο τυχαίος δεν είναι ο ερχομός τους.

Ωστόσο, για να πειστεί η επενδυτική κοινότητα και να εμφανιστεί για τη διεκδίκηση περιοχών θα πρέπει να δει απτά δείγματα από την ελληνική κυβέρνηση, άρα την ψήφιση των συμβάσεων «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Το μεγάλο μυστήριο είναι αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και αν ισχύει, ποιες είναι οι ποσότητες, ώστε να συμφέρει η επένδυση στην εξόρυξη κι εκμετάλλευσή τους.  Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ σε εκδήλωση είχε υπαινιχθεί το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που μπορεί να κρύβονται στο υπέδαφος των θαλάσσιων περιοχών νότια της Κρήτης και του Ιονίου.

Είχε πει πως το εύρος των ποσοτήτων φυσικού αερίου που μπορεί να υπάρχουν κυμαίνεται από 3 έως 37 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Τόσες είναι οι ανακαλύψεις που έχουν γίνει σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όπως τα κοιτάσματα του Ζορ στην Αίγυπτο, της Καλυψώς, της Αφροδίτης και του Ονησιφόρου της Κύπρου, του Λεβιάθαν, του Τανίν, Καρίς και Ταμάρ στο Ισραήλ κ.α.

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x