“Εξοικονομώ-Αυτονομώ” στην Κρήτη: “Ο πιο γρήγορος κερδίζει…”

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ" στην Κρήτη:  "Ο πιο γρήγορος κερδίζει..."

Μόλις 14 λεπτά ήταν αρκετά για να καλυφθεί το ποσό από το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ της Κρήτης. Οι αιτήσεις που έγιναν κάλυψαν και τα 28 εκατ ευρώ του προγράμματος. Η πλατφόρμα άνοιξε στις 10:00 το πρωί και έκλεισε λίγο πριν τις 10:15 αφού μέσα σε ελάχιστα λεπτά καλύφθηκε όλο το ποσό από τους ενδιαφερόμενους. Υποβλήθηκαν 4.468 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.308, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (28,2 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 21.550 ευρώ”.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ:

“Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» συνεχίστηκε την Δευτέρα 21/12 με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για υποβολή αιτήσεων στις 10:00 π.μ. για τις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10:14 το πρωί. Υποβλήθηκαν 4.468 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.308, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (28,2 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 21.550 ευρώ”.

Στις βασικές καινοτομίες του νέου προγράμματος με επιδότηση έως 85% περιλαμβάνονται αφενός η δυνατότητα χρηματοδότησης, για πρώτη φορά, των νοικοκυριών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και υποδομής φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου, καθώς και η απλουστευμένη διαδικασία υπαγωγής πολυκατοικιών στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης με τον καλύτερο δείκτη κόστους / οφέλους (δηλαδή εκείνες που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας με μικρότερη δαπάνη) είναι κατά σειρά η μόνωση, το σύστημα θέρμανσης και τα κουφώματα. Προκύπτει επίσης ότι οι επενδύσεις οικονομικά είναι πιο αποδοτικές στα μεγαλύτερα κτίρια καθώς και στα κτίρια που πριν τις παρεμβάσεις κατατάσσονται σε χαμηλή ενεργειακή κατηγορία (είναι δηλαδή ενεργοβόρα).

Ωστόσο, για άλλη μια φορά, δεν επελέγησαν αποκλειστικά αυτοί που είχαν ανάγκη για αναβάθμιση του σπιτιού τους, αλλά οι πιο γρήγοροι, αυτοί με τον πιο γρήγορο υπολογιστή και αυτοί με την ταχύτερη σύνδεση internet! Το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, από τις 16 Δεκεμβρίου, είχε στείλει επιστολή προς τα υπόλοιπα ΤΕΕ της χώρας, με προτάσεις προς το υπουργείο ώστε να μην συμβεί ακριβώς αυτό που συμβαίνει όταν ανοίγει το πρόγραμμα για μια περιφέρεια, δηλαδή να εντάσσονται στο πρόγραμμα οι ταχύτεροι και όχι κατ’ ανάγκη αυτοί με τα υψηλότερα κριτήρια.

Διαβάστε εδώ το σχετικό έγγραφο του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης για την αναμόρφωση του προγράμματος.

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather