Έτσι φαίνεται ο κορωνοϊός στο μικροσκόπιο

Έτσι φαίνεται ο κορωνοϊός στο μικροσκόπιο

Η πρώτη πραγματική απεικόνιση, σε τρισδιάστατη μορφή και όχι για animation, του νέου κορωνοϊού. Να απαθανατίσουν για πρώτη φορά με τον φακό τους, σε τρισδιάστατη μορφή, τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, κατάφεραν ερευνητές.

Η ανακάλυψη ανήκει στην αυστριακή εταιρεία «Nanographics», παρακλάδι του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, που χρησιμοποίησε τη νέα τεχνολογία για να απεικονίσει σε τρισδιάστατη μορφή τον ιό με την βοήθεια κατεψυγμένων δειγμάτων του.

Για την εταιρεία «Nanographics», η δημιουργία και απεικόνιση δομικών μοντέλων του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επιστημονική έρευνα, «φωτίζοντας» τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται η νόσος Covid-19.

Σύμφωνα με το αυστριακό δίκτυο «ORF», o Iβάν Ιβιόλα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η μελέτη έγινε με την βοήθεια ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο.

«Έγινε εκχύλιση «άθικτων» σωματιδίων του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα, και εν συνεχεία έγινε σάρωση με την μέθοδο της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας (Cryo-EM) στην οποία το δείγμα καταψύχεται και βομβαρδίζεται από ηλεκτρόνια. Η εκτροπή των ηλεκτρονίων λόγω αλληλεπίδρασης με το δείγμα δίνει μια εικόνα της δομής του του ιού», όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, εξηγώντας τη μέθοδο φωτογραφικής αποτύπωσης του κορωνοϊού που εφάρμοσε η αυστριακή εταιρεία.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather