Έρχεται η “Μήδεια”: Πόσο και πότε θα επηρεαστεί η Κρήτη από την κακοκαιρία “γίγας”

Έρχεται η "Μήδεια": Πόσο και πότε θα επηρεαστεί η Κρήτη από την κακοκαιρία "γίγας"

Επιμένουν τα προγνωστικά στοιχεία των τελευταίων ημερών για σοβαρή μεταβολή του καιρού από το Σάββατο 13/02, με την κάθοδο των ψυχρών αέριων μαζών στην περιοχή μας να προκαλούν την κακοκαιρία «Μήδεια», τα κυριότερα χαρακτηριστικά της οποίας αναφέρονται επιγραμματικά στο παρακάτω Σχήμα 1. Επίσης, τονίζεται ότι την Πέμπτη 11/02 αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο.

Σχήμα 1. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μήδεια», η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από το Σάββατο 13/02/2021.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, oι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη την Τετάρτη 10/02 (Σχήμα 2, πάνω) βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή μας κυρίως από το Σάββατο 13/02, προκαλώντας την κακοκαιρία «Μήδεια» με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Ενδεικτικός είναι ο χάρτης της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε υψόμετρο 1500 μέτρων) του αριθμητικού μοντέλου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για την Κυριακή 14/02, με τις ψυχρές αέριες μάζες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας (Σχήμα 2, κάτω).

Σχήμα 2. Η εκτιμώμενη θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1500 μέτρων) για την Τετάρτη 10/02 (πάνω) και την Κυριακή 14/02/2021 (κάτω), όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Το επίπεδο των 850 hPa, χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα και συνεπώς για τις ψυχρές ή θερμές εισβολές σε μια περιοχή.

Στην Κρήτη

Όπως φαίνεται και από τους προγνωστικούς χάρτες, η Κρήτη φαίνεται να επηρεάζεται από το κύμα κακοκαιρίας, κυρίως με βροχές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όχι όμως (για την ώρα) με χιονοπτώσεις, τουλάχιστον στα χαμηλότερα υψόμετρα. Ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, αναφέρει ότι σήμερα την Πέμπτη και την Παρασκευή θα διατηρηθεί στο νησί ο ανοιξιάτικος καιρός μάλιστα σήμερα οι νοτιάδες θα ενισχυθούν και η θερμοκρασία στα βόρεια του νησιού θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου θα εμφανιστούν νεφώσεις και ίσως σημειωθούν ήπιες τοπικές βροχές. Από την Κυριακή 14 του μήνα θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και κατά τόπους καταιγίδες ωστόσο τις πρωινές ώρες θα παραμείνουν οι νοτιάδες. Από το μεσημέρι και μετά όμως οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες και η θερμοκρασία θα πέσει κάθετα. Από το βράδυ θα σημειωθούν και πάλι βροχές και χιόνια στα ορεινά. Το κρύο θα διατηρηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη με μέγιστες τιμές ακόμα και 5 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια παράλια του νησιού, ενώ χιόνια θα πέσουν και σε ημιορεινές περιοχές.

 

 

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather