Επιτόπιοι έλεγχοι στα ΙΧ με ηλεκτρονικά κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας

Επιτόπιοι έλεγχοι στα ΙΧ με ηλεκτρονικά κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας

Μπαράζ ελέγχων για τους ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας τους ώστε να γλιτώσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας, τα τεκμήρια αλλά και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και ΚΤΕΟ ετοιμάζουν οι Αρχές!

Πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν καταθέσει online τις πινακίδες κυκλοφορίας τους, παραβαίνουν τη νομοθεσία και κινούν τα οχήματά τους χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ!

Μάλιστα στελέχη από τα συναρμόδια Υπουργεία εκτιμούν πως οι ελλιπείς έλεγχοι της Τροχαίας ευνοούν τους παραβάτες οδηγούς και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ που ορίζει η νομοθεσία.

Ωστόσο φαίνεται ότι η παραβατικότητα είναι περιορισμένη στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ στην επαρχία τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία μόνο σε ακινησία δεν βρίσκονται καθώς σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιούνται κανονικά από πολλούς ιδιοκτήτες με μοναδικό έξοδο το κόστος των καυσίμων.

Η χρήση ενός οχήματος που βρίσκεται σε φορολογική ακινησία πέραν του προστίμου των 10.000 ευρώ και της καταβολής ποσού διπλάσιου των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας και επιπρόσθετα πρόστιμα για ανασφάλιστο και χωρίς ΚΤΕΟ όχημα εγκυμονεί επιπλέον τεράστιους κινδύνους που είναι ικανοί να οδηγήσουν μέχρι και στη φυλακή τον παραβάτη οδηγό.

Ειδικότερα αν κάποιος κινεί το όχημά του στο οποίο έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας, δηλαδή κινείται χωρίς να έχουν εξοφληθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αλλά και χωρίς ΚΤΕΟ και προκαλέσει κάποιο τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα τότε ο οδηγός του είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με πολύ βαριές κατηγορίες που θα τον οδηγήσουν στη φυλακή.

Εξαιτίας λοιπόν της έκρηξης που καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων αλλά και γενικότερα η αύξηση του κόστους χρήσης των οχημάτων είναι προτιμότερο να ακινητοποιήσει κυριολεκτικά κανείς το όχημά του μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση ή να το κινεί λιγότερο μειώνοντας το κόστος χρήσης παρά να το κινήσει παράνομα και να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ και πιθανόν κατηγορούμενος σε κάποιο δικαστήριο…

Να υπενθυμίσουμε πως στις αρχές του 2022 πάνω από 134.000 ιδιοκτήτες οχημάτων κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους χρησιμοποιώντας τη νέα πλατφόρμα myCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω και να μεταβούν σε κάποια εφορία ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε πως σε σχέση με πέρυσι οι προσωρινές ακινησίες οχημάτων σημείωσαν πολύ μεγάλη άνοδο 55% καθώς καταγράφηκαν 48.000 περισσότερες καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας σε σχέση με τις 84.000 καταθέσεις που είχαν σημειωθεί το 2019 με βασική αιτία τον κορωνοϊό και τα περιοριστικά μέτρα που έχει προκαλέσει.

Πηγή: newsauto.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather