Επίδομα γέννησης: Τα ποσά που δόθηκαν μέσα σε έναν χρόνο

Επίδομα γέννησης: Τα ποσά που δόθηκαν μέσα σε έναν χρόνο

Σε 78.500 νεογέννητα δόθηκε από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 31 Μαρτίου 2021 το επίδομα γέννησης και το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε φτάνει τα 123 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προσθέτει ότι έως τις 30 Νοεμβρίου 2020:
-Πληρώθηκαν την 1η δόση: 66.864 παιδιά
-Πληρώθηκαν την 2η δόση: 42.988 παιδιά
-Συνολική δαπάνη 2020 (μέχρι και την πληρωμή του Δεκεμβρίου): 109.852.000

Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 το σύνολο των αιτήσεων που πληρώθηκαν ανέρχονταν σε 12.525 ευρώ. Το ποσό που καταβλήθηκε ανέρχεται σε 12.596.000 ευρώ. Η θέσπιση για πρώτη φορά του επιδόματος γέννησης συνιστά το θεμέλιο μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής που πλέον ασκείται από την Κυβέρνηση αυτή στοχευμένα και υπεύθυνα.

Το επίδομα γέννησης
Για πρώτη φορά, ένα χρόνο πριν, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέσπισε το επίδομα γέννησης, το πρώτο θεμελιώδες μέτρο στη διαμόρφωση μίας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής. Όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου 2020, έλαβαν επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης.
Ακολουθώντας ευρωπαϊκές πρακτικές, ενισχύθηκαν οι νέες οικογένειες με 2.000 ευρώ σε δύο δόσεις, εξασφαλίζοντας ένας μέρος από τα σημαντικά και κοστοβόρα αρχικά έξοδα της ανατροφής του παιδιού.

Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος καθορίζεται κατά τρόπο που καθιστά τη χορήγησή του σχεδόν οριζόντια, με παράλληλη ειδική μέριμνα κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών. Το συγκεκριμένο επίδομα έχει στόχο να αναχαιτίσει και να αντιστρέψει τις συνεχείς πτώσεις που παρουσίαζε ο δείκτης γεννήσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας που οδηγούσε σε γήρανση του πληθυσμού, σε επίπεδα μάλιστα κάτω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η δήλωση Μιχαηλίδου
Όπως δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου «το επίδομα γέννησης αποτελεί σε συμβολικό αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο την προμετωπίδα της πολιτικής μας με στόχο την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης στη χώρα μας. Όλους αυτούς τους μήνες αποδείξαμε με πράξεις ότι η παιδική προστασία και η οικογένεια είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. Η ανάπτυξη μίας χώρας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δημογραφική ισορροπία. Η χορήγηση του επιδόματος γέννησης, ήταν το πρώτο βήμα για την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που ήδη υλοποιούμε – όπως τα 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί, τη μείωση ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και σχολικά καθίσματα και την ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών – διαμορφώνουμε μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος αλλά και την προστασία του παιδιού».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather