Επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, τις επόμενες ημέρες

Επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, τις επόμενες ημέρες

Η διατήρηση των θερμοκρασιών σε καλά επίπεδα για την εποχή, αλλά και η παροδική συννεφιά παρουσία σκόνης από την Αφρική θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρή Κολυδά.

Στο  βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να παρατηρήσουμε την κίνηση των νεφώσεων , καθώς και την μεταφορά σκόνης που θα παρουσιάσει μέγιστο την ερχόμενη Παρασκευή στη χώρα μας.

Η μεταφορά αιωρουμένων σωματιδίων προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες, σε αντίθεση με τη μέση διάρκεια των επεισοδίων που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο από την έρημο της Αραβίας και διαρκούν μία ημέρα . Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρουμένων σωματιδίων σκόνης .Καθοριστικό ρόλο για την κίνηση της σκόνης προς την περιοχή μας διαδραματίζει η παρουσία του αεροχείμαρρου ο οποίος από τα ΝΔ “οδηγεί” τις αέριες μάζες προς τα ΒΑ .

Η κίνηση του αεροχείμαρρου

Οι μετεωρολόγοι για να γνωρίζουν την πορεία της σκόνης χρησιμοποιούν διάφορα προγνωστικά εργαλεία όπως είναι το προγνωστικό μοντέλο της υπηρεσίας Copernicus που είδαμε στο πρώτο βίντεο. Παράλληλα υπάρχουν και άλλα μοντέλα , όπως είναι το  μοντέλο Hysplit (HYbrid Single – Particle Langrangian Integrated Trajectory) που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει έναν μεγάλο αριθμό προσομοιώσεων που σχετίζονται με μακράς διάρκειας μεταφορά, διάχυση και απόθεση ρύπων.

Παρακάτω δείτε την προβλεπόμενη κίνηση του νέφους σκόνης πάνω από την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, καθώς και στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, της Πέμπτης και της Παρασκευής, σύμφωνα με το “Ποσειδών”. Η Κρήτη αναμένεται να βρεθεί στο “επίκεντρο” Πέμπτη και Παρασκευή.

 

 

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather