Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Σχεδόν 27.000 υποψήφιοι αναμένεται να μείνουν εκτός Πανεπιστημίων

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Σχεδόν 27.000 υποψήφιοι αναμένεται να μείνουν εκτός Πανεπιστημίων

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε και τα στατιστικά στοιχεία των μορίων των υποψήφιων που συμμετείχαν φέτος στις εξετάσεις. Οι υποψήφιοι αναμένουν τώρα την επίσημη ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα που θα τους «ανοίξει τον δρόμο» για την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι μαθητές θα μπορούν να καταθέσουν και ένα δεύτερο – παράλληλο μηχανογραφικό που θα τους επιτρέπει την εισαγωγή τους στα Δημόσια ΙΕΚ. Το γεγονός αυτό ίσως φανεί χρήσιμο σε αρκετούς υποψήφιους αφού τα στοιχεία που προκύπτουν από τα στατιστικά των βαθμών δείχνουν ότι θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων περίπου 27.000 υποψήφιοι.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ΕΒΕ δεν θα «πέσει» κάτω από το 8,27. Αυτό άμεσα σημαίνει ότι πολλοί υποψήφιοι, με λιγότερα από 8.000 μόρια, δεν θα καταφέρουν καν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Τι δείχνουν τα στατιστικά του υπουργείου

Σύμφωνα με τα στατιστικά που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείαςκάτω του 10, έχουν γράψει συνολικά 31.189 υποψήφιοι.

Ανά πεδίο ο αριθμός αυτός αναλύεται ως εξής:

  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο κάτω του 10, βρίσκονται 9.938 υποψήφιοι
  • Στο 2ο επιστημονικό πεδίο κάτω του 10, βρίσκονται 5.068 υποψήφιοι
  • Στο 3ο επιστημονικό πεδίο κάτω του 10, βρίσκονται 4.351 υποψήφιοι
  • Στο 4ο επιστημονικό πεδίο κάτω του 10, βρίσκονται 11.832 υποψήφιοι

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου φέτος από τα Ημερήσια Γενικά Λύκεια συμμετείχαν συνολικά 74.968 υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις. Καταλαβαίνουμε λοιπόν από τα νούμερα ότι περίπου το 41% των υποψηφίων στα ημερήσια ΓΕΛ έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις στις φετινές εξετάσεις.

Το γεγονός είναι ότι ορισμένοι από τους 31.189 υποψήφιους θα καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ, αναλόγως του επιστημονικού τους πεδίου, αφού η ΕΒΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα κυμαίνεται από το 8,27 έως το 9,70. Επιπλέον, πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι από τους 31.189 υποψηφίους που προαναφέραμε, οι 22.604 βρίσκονται κάτω και από τα 8.000 μόρια και θα είναι αδύνατον πρακτικά να «πιάσουν» κάποια σχολή

Κεραμέως: Συν +9.000 υποψήφιοι εκτός ΑΕΙ φέτος

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη της χθες στον ANT1 δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα των πανελλήνιων και τη μείωση των εισαχθέντων φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

«Έχουμε 9.000 περισσότερα παιδιά από πέρσι, που κρίθηκε ότι δεν πληρούν ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να συμπληρώσουν μηχανογραφικό. Το μηχανογραφικό για πρώτη φορά θα είναι διπλό για την δήλωση Σχολών για τα Πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια ΙΕΚ. Μέχρι 27.000 παιδιά μπορούν να εγγραφούν σε δημόσια ΙΕΚ και σε ειδικότητες που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας».

Να σημειώσουμε εμείς ότι πέρσι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές ήταν 73.687). Επομένως, το 2020 έμειναν εκτός ΑΕΙ 17.052 υποψήφιοι.

Πηγή: alfavita.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather