ΕΛ.ΑΣ: Νέο email-απάτη. Επιτήδειοι στέλνουν επιστολές με το έμβλημα της …Αστυνομίας Πόλεων!

ΕΛ.ΑΣ: Νέο email-απάτη. Επιτήδειοι στέλνουν επιστολές με το έμβλημα της ...Αστυνομίας Πόλεων!

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Αστυνομία σχετικά με ψευδεπίγραφο, ηλεκτρονικό μήνυμα-απάτη που διακινείται με τη χρήση στοιχείων αξιωματούχου της Europol. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΛΑΣ, στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιούν τα στοιχεία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol καθώς και λογότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Europol, της Interpol αλλά και… της Αστυνομίας Πόλεων(!) η οποία έχει καταργηθεί από το 1984.

Πιο αναλυτικά, οι δράστες, με ηλεκτρονική επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης της επιστολής  εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους αδικήματα επιφέρουν ποινή φυλάκισης 5 ετών και πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ. Το μήνυμα αυτό καθώς και άλλα παρεμφερή αποστέλλονται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος. Άλλωστε δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για απάτη, καθώς είναι ένα ασύντακτο και σε πολλά σημεία ασυνάρτητο κείμενο.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, το κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( email ), ως δήθεν επιστολή των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol, Jérôme Bonet, καθώς και ψευδή υπογραφή, είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό. Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο ή άλλα παρόμοια μηνύματα καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα – μηνύματα και με τη χρήση των στοιχείων αξιωματούχων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (σχετ. τα από 11-04-2022 , 27-04-2022 , 21-05-2022 , 10-06-2022 , 29-06-2022 Δελτία Τύπου).

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr ), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr .

Η επιστολή

Για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, παρατίθεται εικόνα από την απατηλή επιστολή:

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather