Σε ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Κρήτης αναφέρει ότι σε αντίθεση με την κυβερνητική εξαγγελία για απαγόρευση της συμμετοχή των πιστών στη γιορτή των Θεοφανείων, αποφάσισε να λειτουργήσουν οι ναοί στο νησί με τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν τα Χριστούγεννα, (25 πρόσωπα στους μικρούς Ι. Ναούς και 50 πρόσωπα στους Μητροπολιτικούς και Καθεδρικούς Ι. Ναούς και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα που προβλέπει η Κ.Υ.Α.)
Η απόφαση αυτή ουσιαστικά συντάσσεται με το πνεύμα της απόφασης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Απάντηση έδωσε η κυβέρνηση μέσω ανακοίνωσής της στην οποία αναφέρει ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν
Αναλυτικά η απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης:
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, με αφορμή τις πρόσφατες Κυβερνητικές εξαγγελίες, σχετικά προς την απαγόρευση συμμετοχής των πιστών στην μεγάλη Εορτή των Θεοφανείων και με συναίσθηση της ποιμαντικής Της ευθύνης, ανακοινώνει, με ομόφωνη Απόφασή Της, τα ακόλουθα:
1. Η Εκκλησία Κρήτης εκφράζει τη δυσαρέσκεια και τη θλίψη Της για την αιφνίδια ανατροπή αυτών που νομοθέτησε η ίδια η Ελληνική Πολιτεία, σύμφωνα με την με αριθμ. Δ1Α/ΓΠ.οικ. 80588/15-12-2020 (ΦΕΚ Β’ 5509) Κοινή Υπουργική Απόφαση, κατά την οποία η συμμετοχή ενός μέρους του εκκλησιάσματος στη Θεία Λειτουργία ήταν δυνατή κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.
2. Είναι γεγονός ότι στην Εκκλησία της Κρήτης τα προβλεπόμενα μέτρα τηρήθηκαν απολύτως και εφαρμόσθηκαν με υπευθυνότητα, κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μάλιστα, σε πολλούς Ιερούς Ναούς σε ολόκληρο το Νησί, τελέσθηκαν διπλές θείες Λειτουργίες, για την κάλυψη των ποιμαντικών αναγκών, χωρίς τη δημιουργία συνωστισμού των ανθρώπων και χωρίς οποιαδήποτε απόκλιση από τα θεσμοθετηθέντα μέτρα.
Η Εκκλησία Κρήτης, ομολογουμένως συντάχθηκε, καθ᾽ όλο αυτό το διάστημα, με τα μέτρα της Πολιτείας, με γνώμονα και κριτήριο τη διαφύλαξη του αγαθού της υγείας και την αποφυγή της διασποράς της πανδημίας, κατηγορούμενη μάλιστα, από διάφορα πρόσωπα ότι αρνήθηκε την ευθύνη και την αποστολή Της, κάνοντας υπερβολικές «παραχωρήσεις».
3. Κατόπιν των ανωτέρω, η Εκκλησία της Κρήτης αδυνατεί να αποδεχθεί την απαγόρευση της Πολιτείας, σχετικά προς τη στέρηση της συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λειτουργία της Εορτής των Θεοφανείων και για το λόγο αυτό στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης, οι Ιεροί Ναοί θα λειτουργήσουν την ημέρα των Θεοφανείων, τηρουμένων των μέτρων, όπως ακριβώς τα Χριστούγεννα (25 πρόσωπα στους μικρούς Ι. Ναούς και 50 πρόσωπα στους Μητροπολιτικούς και Καθεδρικούς Ι. Ναούς και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα που προβλέπει η Κ.Υ.Α.). Η Εκκλησία της Κρήτης, θα διασφαλίσει με υπευθυνότητα, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, την τήρηση των μέτρων και κατά τη μεγάλη αυτή Εορτή. Η άσκηση του θεμελιώδους και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της θρησκευτικής λατρείας δεν μπορεί να περιστέλλεται αδιακρίτως στα πλαίσια οριζόντιων και γενικών μέτρων, ο δε όποιος επιβαλλόμενος περιορισμός οφείλει να είναι αναλογικός σε σχέση με τα μέτρα που ισχύουν σε λοιπές δραστηριότητες και να μην οδηγεί στην ολική απαγόρευση της λατρείας.
4. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση, με το δίκαιο αίτημα ενός ειλικρινούς διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, για το κοινό καλό των ανθρώπων του Τόπου και με γνώμονα την ψυχική υγεία και την κοινωνική ειρήνη, και μάλιστα στις δύσκολες αυτές συνθήκες και περιστάσεις. Η Εκκλησία Κρήτης αναμένει τον αμοιβαίο σεβασμό και την αναγνώριση της προσφοράς Της, σε αυτόν τον κοινό αγώνα και όχι μεμονωμένες κινήσεις, που δημιουργούν λανθασμένα συμπεράσματα.
5. Η Εκκλησία Κρήτης, εύχεται προς όλους αίσιο και ειρηνικό το νέο έτος 2021, με πλούσιο τον φωτισμό του Θεού, για την υπέρβαση δυσκολιών, κρίσεων και αδιεξόδων.
Κυβέρνηση προς Εκκλησία: Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν
Αντίδραση στις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήρθε από την κυβέρνηση που εκφράζει την ελπίδα η Εκκλησία να «αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.
Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας.
Μοιραστείτε το...




