Κεντρική και παράλληλες εκδηλώσεις για τα 103 χρόνια από την Ποντιακή γενοκτονία

Κεντρική και παράλληλες εκδηλώσεις για τα 103 χρόνια από την Ποντιακή γενοκτονία

Εκδήλωση μνήμης για τα 103 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου συνδιοργανώνουν το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 και  ώρα 18:30 στο Ηρώο Πεσόντων (Πάρκο Ειρήνης & Φιλίας),  η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Παναγία Σουμελά» και ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει

ΩΡΑ 18:30 ΗΡΩΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ – ΠΑΡΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

  • Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
  • Ομιλία για το Χρονικό της Γενοκτονίας από τον Ευθύμη Λεκάκη, Νομικό, Ιστορικό Ερευνητή
  • Κατάθεση Στεφάνων
  • Ενός λεπτού σιγή
  • Εθνικός Ύμνος

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ»

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του εορτασμού Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Χανίων «Παναγία Σουμελά»,  σε συνεργασία με τον ΑΧΣ «ΔΩΣΕ ΠΑΣΟ» (Dale Paso) και με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, παρουσιάζει την  Μουσικοχορευτική Παράσταση «Ξεριζωμός», αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τα 103 χρόνια από την Ποντιακή Γενοκτονία, το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, ώρα 20.00, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Με αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που τη βίωσαν και επιβίωσαν, σε συνδυασμό με μουσικές και χορούς από τον Πόντο , τα παράλια της Μικράς Ασίας, την Καππαδοκία. Έλληνες Πρόσφυγες στον τόπο τους ,στη χώρα τους , μαρτυρούν τις ιστορίες τους …

«Χανιά 1925, στη Σπλαντζια …»

Συμμετέχουν: Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Χανίων «Παναγία Σουμελά», ο Αθλητικός Χορευτικός Σύλλογος «Δώσε Πάσο» και το Πολιτιστικό Κέντρο «Επιλήνιος».

Διδασκαλία Χορών : Νατάσα Πορτάλιου, Κωνσταντίνος Κακαβελάκης, Νίκος Χαιρετάκης

Κείμενα : Άρτεμις Ματσαμάκη

Επιμέλεια Παράστασης: Κωνσταντίνος Κακαβελάκης

Είσοδος Ελεύθερη.

Έκθεση Αρχειακού Υλικού

Την ίδια ώρα, μια ιδιαίτερη έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, ώρα 20.00, στο Γιαλί Τζαμί, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Με υλικό των ποδοσφαιρικών ομάδων που δημιουργήθηκαν από τους Μικρασιάτες, οι οποίοι ήρθαν στον τόπο μας μετά το 1922, η έκθεση περιλαμβάνει τις σημαίες των ομάδων, καθώς και φωτογραφίες, κύπελα, φανέλες από τη διαδρομή τους στο νησί μας. Παράλληλα γίνεται αναφορά σ’ αυτές, όπως και σε ομάδες που συμμετείχαν Μικρασιάτες, μέσα από κείμενα αρχείου των «Χανιώτικων Νέων».

Επιμέλεια Έκθεσης: Λευτέρης Λαμπράκης, Μαρία Μιχελογιάννη

Έρευνα: Γιώργος Δρακάκης

Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό από την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2022. Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 13.00 & 19.00 – 22.00.

Συνδιοργάνωση: Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων, εφημερίδα «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ», Πρόγραμμα «Κρήτη, Προφορική Ιστορία / Crete Oral History» της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης.  

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914 – 1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος και την Αυστραλία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού λαού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Πηγή ιστορικού: wikipedia.com

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather