Εγκαινιάστηκε το «Φεστιβάλ Γης – Άνθρωποι και Προϊόντα 2023» στα Χανιά

Εγκαινιάστηκε το «Φεστιβάλ Γης - Άνθρωποι και Προϊόντα 2023» στα Χανιά

«Με κεντρικό σύνθημα, «Χανιά τόπος να ‘ρθεις και τρόπος να ζεις», έγιναν το βράδυ της Τετάρτης, τα εγκαίνια του «Φεστιβάλ Γης – Άνθρωποι και Προϊόντα 2023», στον αύλειο χώρο του Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

Γιατί, η γραβιέρα που ωριμάζει μέσα σε ένα κούμο στην κορφή του βουνού, το θυμαρίσιο μέλι, τα πολύτιμα κρητικά βότανα με τις αποδεδειγμένες πλέον ιαματικές ιδιότητες, αλλά και η τέχνη της υφαντουργίας, δεν είναι απλά, Παράδοση. Είναι η πορεία μας, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα! Με το μεράκι και την αγάπη των παραγωγών και των δημιουργών, αυτή η πορεία, θα σηματοδοτήσει και το μέλλον! Με μεγάλες προοπτικές!

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ ντόπιοι και ξένοι, θα έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» στην Κρητική φύση και παράδοση και να γνωρίσουν τα εκλεκτά προϊόντα της Κρητικής γης έως και το Σάββατο 29 Ιουλίου.

Η διοργάνωση του φεστιβάλ αποτελεί μία ποιοτική στροφή προβολής των παραδοσιακών προϊόντων μέσω της παραγωγής και της ιστορικής τους διαδρομής.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα λειτουργήσουν 49 περίπτερα, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους καθώς και προβολή ντοκιμαντέρ. Στο χώρο θα υπάρχει παραδοσιακός αργαλειός, θα παρασκευάζεται φαγητό στη μινωική χύτρα, θα υπάρχει ενημέρωση για τα άγρια βότανα και χόρτα της Κρήτης και προϊόντα όπως το μέλι, το κρασί, οι χυμοί, το πορτοκάλι και το αβοκάντο.

Το φεστιβάλ θα γίνεται από τις 6 έως τις 11.30 το βράδυ. Οργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια Χανίων, την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης, τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας και το Επιμελητήριο Χανίων.

Στο Φεστιβάλ Γης και η ΔΕΔΙΣΑ

Με ενημερωτικό περίπτερο συμμετέχει και φέτος η ΔΕΔΙΣΑ στο Φεστιβάλ Γης 2023, με σύνθημα «Χανιά τόπος να ΄ρθεις τρόπος να ζεις», το οποίο άνοιξε τις πύλες του την Τετάρτη 26 Ιουλίου στο προαύλιο του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023. Οι ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ καθημερινά, είναι από τις 18:00 μ.μ. έως και τις 23:30 μ.μ.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η ΔΕΔΙΣΑ θα συμμετέχει με δικό της περίπτερο (Νο 11-12) στον εκθεσιακό χώρο, όπου στελέχη της θα υποδέχονται κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη για ενημέρωση σχετικά με την ανακύκλωση, τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση και τη σημασία της πρόληψης, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο ενημερωτικό περίπτερο της Επιχείρησης, από τις 27 έως και τις 29 Ιουλίου θα παρέχονται επίσης πληροφορίες σχετικά με την εναλλακτική διαχείριση και τα συστήματα Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) των στερεών αποβλήτων που λειτουργούν στον Δήμο Χανίων, καθώς και των νέων συστημάτων που θα ξεκινήσουν, στο πλαίσιο της Πράξης: «Συμμετέχω!» η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη» 2014-2020 /ΕΣΠΑ με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Φεστιβάλ είναι μια ακόμα κοινή δράση της Περιφέρειας Κρήτης, όλων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Επιμελητηρίου Χανίων και υλοποιείται από την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather