Δασικοί χάρτες: Τρίμηνη παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων ζητά ο Καλογερής

Δασικοί χάρτες: Τρίμηνη παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων ζητά ο Καλογερής

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής απέστειλε σήμερα έγγραφο προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναφορικά με τους δασικούς χάρτες στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στο οποίο εισηγείται – εκτός των άλλων – τουλάχιστον τρίμηνη παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων.

Ακολουθεί το περιεχόμενο του εγγράφου:

«Μετά την ανάρτηση του τροποποιημένου αναρτημένου Δασικού Χάρτη και του Κυρωμένου Δασικού Χάρτη για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, επανερχόμαστε να υπενθυμίσουμε κάποια σχετικά ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

H ανάρτηση του δασικού χάρτη των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έγινε το Φεβρουάριο 2021 με αρχική προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων μέχρι τις 10/6/2021 (και 30/6/2021 για κατοίκους ή διαμένοντες στο εξωτερικό). Για την υποβολή αντιρρήσεων δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις με καταληκτική ημερομηνία την 26η Μαΐου 2022 (και 15η Ιουνίου 2022 για κατοίκους ή διαμένοντες στο εξωτερικό).

Μετά την υπ΄ αριθμ. 3341/18.04.2022 (ΑΔΑ: 9Ο5ΝΟΡ1Θ-9Μ1) Πράξη Τροποποίησης Δ/νσης Δασών Χανίων, ο αναμορφωμένος δασικός χάρτης αναρτήθηκε το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης 21.04.2022.

Είναι προφανές ότι το χρονικό διάστημα μέχρι τις 26.05.2022 δεν επαρκεί για την υποβολή αντιρρήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι περίμεναν τη νέα ανάρτηση μετά την ενσωμάτωση  των διορθώσεων προδήλων σφαλμάτων, προκειμένου να ελέγξουν τις ιδιοκτησίες τους στον αναμορφωμένο χάρτη και στη συνέχεια να υποβάλλουν τυχόν αντιρρήσεις.
Στην περίπτωση δε που χρειαστεί να αποταθούν σε Μηχανικούς, θα αντιμετωπίσουν μεγάλες καθυστερήσεις, δεδομένου ότι ο κλάδος αυτός στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα ή και καθόλου, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου φόρτου εργασίας. Τονίζεται ότι την περίοδο αυτή, εκτός όλων των άλλων, πραγματοποιούνται και οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο για την Π.Ε. Χανίων. Αντίστοιχο πρόβλημα θα υπάρχει και στην περίπτωση που χρειάζεται η συνδρομή υπηρεσιών από Νομικούς.

Η παράταση για την  υποβολή αντιρρήσεων στην Π.Ε. Χανίων είναι κατά τη γνώμη μας, μονόδρομος. Απαιτείται χρονικό διάστημα κατ΄ελάχιστον τρεις (3) μηνών μετά την 26η.05.2022 για την υποβολή αντιρρήσεων.

Στα πλαίσια του δικαίου της ενιαίας αντιμετώπισης των πολιτών, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων και για ιδιοκτησίες εντός του Κυρωμένου Δασικού Χάρτη. Αποτελεί ζήτημα που είχε τεθεί κατά την επίσκεψή σας στα Χανιά και το οποίο είχατε βρει λογικό και δίκαιο.

Οι ρυθμίσεις που αφορούν στους δασωμένους αγρούς αλλά και στην αναγνώριση της κυριότητας ή άλλων εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα των περιοχών των δευτέρου εδαφίου του άρθρου 62 του ν.998/1979 (Α΄ 289) στις οποίες περιλαμβάνεται και η Κρήτη, είναι σε σωστή κατεύθυνση. Μένει όμως να δρομολογηθεί και η υλοποίησή τους προκειμένου να τις δούμε σε εφαρμογή.

Ειδικά όσον αφορά στο ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αναμένουμε μετά την πρόσφατη έκδοση της ΚΥΑ 25471/1451/15.03.2022 (ΦΕΚ 1456/Β/28.03.2022) για τα ζητήματα συγκρότησης και εσωτερικής οργάνωσης των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών, Δασικών Χορτολιβαδικών και Βραχωδών Εκτάσεων (ΣΙΔΒΧΕ), την ίδρυση του ΣΙΔΒΧΕ με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.

Παράλληλα ζητούμε να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τη συγκρότηση ΣΙΔΒΧΕ στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας Κρήτης με αρμοδιότητα εντός αυτής, πρόταση για την οποία ο κ. Αμυράς εκφράστηκε θετικά κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αντιπυρική προστασία στην Κρήτη στο Ηράκλειο στις  8/4/2022.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τους εκχερσωμένους αγρούς πρέπει να επιταχυνθούν. Οι ενδιαφερόμενοι κάτοχοι ιδιοκτησιών που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία διακατέχονται από μεγάλη αβεβαιότητα για το τι πρέπει να πράξουν.
Μετά τα παραπάνω, ζητούμε άμεσα:
• παράταση για υποβολή αντιρρήσεων κατ΄ ελάχιστον τρεις (3) μήνες  μετά τις 26/5/2022,
• νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων για ιδιοκτησίες εντός του κυρωμένου δασικού χάρτη,
• τη συγκρότηση του ΣΙΔΧΒΕ Κρήτης,
• νομοθετική ρύθμιση που θα συστήνει ΣΙΔΧΒΕ στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας Κρήτης και συγκρότηση αυτών, και
• νομοθετική ρύθμιση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Τα παραπάνω, αποτελούν κοινά αιτήματα όλων των εμπλεκόμενων, στο ζήτημα των δασικών χαρτών, φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, προκειμένου το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα προς όφελος των πολιτών και της χώρας».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather