Χορηγείται και στο ΠΑΓΝΗ το χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 50%, αλλά δεν είναι για όλους 

Χορηγείται και στο ΠΑΓΝΗ το χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 50%, αλλά δεν είναι για όλους 

Οι θεραπείες του καρκίνου βελτιώνονται συνεχώς, προσφέροντας πολλά και καλής ποιότητας χρόνια ζωής, στους ασθενείς. Ο καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής διευθυντής της Παθολογικής – Ογκολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, μόλις επέστρεψε από το Σικάγο.

Εκεί, παρακολούθησε το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, το μεγαλύτερο του κόσμου και μίλησε  για τα νεότερα δεδομένα της νόσου που σήμερα ταλαιπωρεί περισσότερους από 10.000 κρητικούς .

Όπως μας είπε ο καθηγητής δύο είναι τα πιο σημαντικά θέματα, που αναλύθηκαν στο συνέδριο.

Το γεγονός ότι ο γονιδιακός έλεγχος είναι απαραίτητος για να δοθεί η κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία σε κάθε ασθενή και ότι αυξάνονται οι ενδείξεις της ανοσοθεραπείας στα πρωιμότερα στάδια της νόσου.

Ο γονιδιακός έλεγχος, που αποδεικνύεται πλέον πολύ σημαντικός, γίνεται με την ανάλυση καρκινικού ιστού, ή αίματος του πάσχοντα.

Η ανοσοθεραπεία γίνεται με την χορήγηση φαρμάκων που βοηθούν το ίδιο το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς να αντιδράσει απέναντι στον καρκίνο.

Στο συνέδριο, παρουσιάστηκαν και οι μελέτες για ένα χάπι-δόθηκε ήδη μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα– για τον καρκίνο του πνεύμονα που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 50%, σύμφωνα με τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών της φάσης 3, που ηγήθηκε το Πανεπιστήμιο Yale.

Το νέο αυτό φάρμακο, που ονομάζεται οσιμερτινίμπη (Osimertinib), παρασκευάζεται από τον φαρμακευτικό όμιλο AstraZeneca και πωλείται με την ονομασία Tagrisso.

(Ο καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής διευθυντής της παθολογικής -ογκολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ)

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το χάπι που χορηγείται μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών κατά 51%.

Συνολικά, το 88% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με το νέο αυτό φάρμακο επέζησαν για πέντε χρόνια, σε σύγκριση με το 78% εκείνων που έλαβαν μόνο το εικονικό φάρμακο.

Ο κ.Μαυρουδής εξήγησε ότι το χάπι αυτό είναι αποτελεσματικό για το 10%-15% των ανθρώπων που έχουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη καρκίνου του πνεύμονα και όχι για όλους και χορηγείται και σε ασθενείς που παρακολουθούνται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.

πηγή ekriti

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather