Copernicus: Ο φετινός Αύγουστος ήταν ο τέταρτος θερμότερος που έχει καταγραφεί

Copernicus: Ο φετινός Αύγουστος ήταν ο τέταρτος θερμότερος που έχει καταγραφεί

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν ο τέταρτος θερμότερος Αύγουστος των καταγραφών. Ιδιαίτερα πάνω από το μέσο όρο πάνω από τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ και το βόρειο Μεξικό, και πάνω από τη βορειοδυτική Σιβηρία και μεγάλο μέρος του Αρκτικού ωκεανού.

Οι θερμοκρασίες του αέρα πάνω από τους ωκεανούς ήταν κυρίως πάνω από τον μέσο όρο, αν και στο Νότιο Ημισφαίριο αρκετές περιοχές βρέθηκαν κάτω από τον μέσο όρο.

Τον Αύγουστο του 2020, οι θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη ήταν κατά κύριο λόγο υψηλότερες από τους μέσους όρους των ετών 1981-2010. Ήταν περισσότερο από το μέσο όρο σε μια ζώνη που εκτείνεται από τη Γαλλία, τις χώρες Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) και στη Γερμανία. Η Γαλλία γνώρισε τον τρίτο θερμότερο Αύγουστο (μετά το 2003 και το 1997) σε αρχείο καταγραφών από το 1900.

Πολλές χώρες στα δυτικά και στο κέντρο της ηπείρου δέχθηκαν μεγάλα κύματα καύσωνα, κατά το πρώτο εξάμηνο του μήνα. Οι θερμοκρασίες ήταν επίσης χαμηλότερες από τις κανονικές στη δυτική Ρωσία, αν και πολύ πάνω από τον μέσο όρο πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς προς τα βόρεια.

Η μέση θερμοκρασία Ιουνίου-Αυγούστου για την Ευρώπη ήταν 0,9 ° C πάνω από τα επίπεδα του μ.ο. του διαστήματος 1981-2010, μια σαφώς χαμηλότερη τιμή από αυτήν που είχε καταγραφεί το 2003,το 2010, το 2018 και το 2019 και οριακά χαμηλότερη από αυτήν που είχε καταγραφεί το 2016. Το θερμότερο καλοκαίρι που σημειώθηκε ήταν το 2018, όταν η μέση θερμοκρασία μετρήθηκε κατά 1,4 ° C πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Ωστόσο, τα κύματα καύσωνα στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου στη δυτική και κεντρική Ευρώπη έφεραν μεγαλύτερο αριθμό ημερών από το κανονικό με υψηλά επίπεδα θερμικής καταπόνησης. Αυτό μπορεί να συναχθεί λαμβάνοντας υπόψη το Δείκτη Παγκόσμιας Θέρμανσης του Κλίματος (Universal Thermal Climate Index UTCI).

Όπως και το καλοκαίρι του 2019, οι χάρτες αυτού του δείκτη δείχνουν ότι για μεγάλα μέρη της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης οι μέγιστες τιμές του δείκτη, βρέθηκαν ένα επίπεδο πάνω από τα επίπεδα της περιόδου αναφοράς (1981-2010).

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα καλοκαίρια με σημαντικά κύματα καύσωνα, ο αριθμός των ημερών οι οποίες αντιστοιχούσαν σε «κατηγορία πολύ ισχυρής θερμικής καταπόνησης» το καλοκαίρι του 2020, ήταν παρόμοιος με αυτόν του 2019 και κάπως χαμηλότερος από αυτόν του 2003, και στα δύο από τα οποία τα κύματα καύσωνα εκδηλώθηκαν σε παρόμοια περιοχή. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το νότιο τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου, στο οποίο το 2020 σημειώθηκαν περισσότερες μέρες σε αυτήν την κατηγορία από τα άλλα δύο χρόνια.

 

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather