Χωρίς παράλληλη στήριξη κινδυνεύουν να μείνουν μαθητές

Χωρίς παράλληλη στήριξη κινδυνεύουν να μείνουν μαθητές

Εκατοντάδες μαθητές που είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή μαθησιακές δυσκολίες, είτε ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, είναι αμφίβολο αν θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση με τους συμμαθητές τους στην εκπαίδευση

Έτσι εκατοντάδες μαθητές που είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή μαθησιακές δυσκολίες, είτε ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, είναι αμφίβολο αν θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση με τους συμμαθητές τους στην εκπαίδευση. Γονείς και εκπαιδευτικοί στα Χανιά πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να διαμαρτυρηθούν.

Όπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές της εκπαίδευσης, αν και έγιναν 11.700 νέοι διορισμοί, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά διαφόρων ειδικοτήτων στα σχολεία ενώ το χειρότερο όλων είναι η μείωση του αριθμού των δασκάλων παράλληλης στήριξης. Έτσι ,προστίθεται ένα ακόμη εμπόδιο στο δύσκολο αγώνα των οικογενειών που διεκδικούν για τα παιδιά τους ίσα δικαιώματα στη μάθηση.

«Το παιδί μου σιτίζεται με γαστροστομία λόγο της σπάνιας νόσου από την οποία πάσχει. Έχει ανάγκη από την παρουσία ενός ατόμου που θα φροντίζει κάθε τρεις ώρες για τη σίτιση του. Είναι τόσο σοβαρή περίπτωση που αν απορρυθμιστεί, κινδυνεύει να πέσει σε κώμα και να πεθάνει» εξηγεί η κ. Ερμιόνη Μανουσέλη η οποία παρότι είχε κάνει τη σχετική αίτηση στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν εξασφάλισε την ένταξη του παιδιού της στην παράλληλη στήριξη, μιας και για την ώρα το ενέταξαν μαζί με τα παιδιά που παρουσιάζουν αλλεργίες.

Η περίπτωση αυτού του μαθητή από τα Χανιά, όπως και δεκάδες ακόμη που χρήζουν ειδικής στήριξης και άρα πρόσθετο εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν αντιμετωπίζεται σαν ειδική από τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και από το Υπουργείο Παιδείας. Μόλις λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, η μητέρα του ζητά το αυτονόητο από την ελληνική πολιτεία. Να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και να μην κάνει εξαιρέσεις.

Δεκάδες ακόμη μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ή άλλα προβλήματα, κινδυνεύουν να μείνουν μετέωρα και να ενταχθούν στα τμήματα βασικής εκπαίδευσης με ότι αυτό συνεπάγεται για την πρόοδο και για την υγεία τους.

Η κ. Αργυρώ Σεργάκη, μητέρα ενός αγοριού που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού βρέθηκε χθες μαζί με άλλους γονείς στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς να καταφέρει να συγκρατήσει το θυμό και την πικρία της. «Αυτοί που αποφασίζουν αντιλαμβάνονται αυτές τις καταστάσεις; Γιατί θέλουν να μείνουν τα παιδιά μας στο περιθώριο; Μας ρωτούν για τα άγχη και τις αγωνίας μας αν θα μπορέσουν τα παιδιά μας να προχωρήσουν; Κάθε μήνα πρέπει να τρέχουμε να παρακαλάμε και να μας κλείνουν την πόρτα» είπε η κ. Σεργάκη επισημαίνοντας πως κάθε χρόνο οι γονείς ανεβαίνουν γραφειοκρατικό Γολγοθά για να καταφέρουν να εντάξουν τα παιδιά τους στην παράλληλη στήριξη.

Με την αγανάκτηση να ξεχειλίζει, γονείς και εκπαιδευτικοί που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων ζήτησαν να αναληφθούν εγκαίρως πρωτοβουλίες για να μην επιβεβαιωθεί το σενάριο μιας σχολικής χρονιάς που θα είναι χειρότερη από τις προηγούμενες ήδη δύσκολες, σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Αντώνης Τσαλαπάκης τόνισε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν υποστελεχωμένα με τις κενές θέσεις να υπολογίζονται σε 270. Αυτές αφορούν σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από εκατόν εβδομήντα είναι τα κενά στην παράλληλη στήριξη. Η κ. Ντίνα Κληρονόμου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου ΣΕΠΕ Χανίων υπογράμμισε πως «τα παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες , αυτή τη στιγμή δεν στηρίζονται.. Υπάρχει κόφτης στο Υπουργείο Παιδείας, βρήκαν αυτή την περιοχή εκπαίδευσης για να κάνουν εξοικονόμηση προσωπικού».

Για αποφάσεις απαράδεκτες έκανε λόγο ο Γραμματέας Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης κ. Σταύρος Ζώης. «Βγαίνει ξαφνικά μια οδηγία που ορίζει δύο άτομα στο σχολείο για την παράλληλη στήριξη. Έχουμε περιπτώσεις που αυτά τα δύο άτομα μοιράζονται σε δύο ή σε τρία παιδάκια. Είναι απαράδεκτες αυτές οι διαδικασίες και σε τελική ανάλυση η ευαισθησία μιας κοινωνίας φαίνεται από το πώς αντιμετωπίζει αυτά τα άτομα».

Με αυτά τα δεδομένα και σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα πρόληψης από την πανδημία που τίθενται σε ισχύ εν μέσω πολλών αμφιβολιών, η νέα σχολική χρονιά προβλέπεται δύσκολη.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather