Χανιά: Τετραπλάσια ποσότητα βροχής το φετινό Φθινόπωρο, σε σχέση με την συνήθη για την εποχή

Χανιά: Τετραπλάσια ποσότητα βροχής το φετινό Φθινόπωρο, σε σχέση με την συνήθη για την εποχή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ύψη βροχής που έχουν καταγραφεί για φέτος συνολικά στην Κρήτη μέχρι στιγμής. Η φετινή χρονιά φαίνεται χαρακτηριστικά πως είναι μια χρονιά πλούσια σε βροχοπτώσεις, με την ιδιομορφία ότι οι έντονες βροχές ξεκίνησαν από πολύ νωρίς, δηλαδή από το Σεπτέμβριο, όπως δείχνουν και  τα στοιχεία που έδωσε η προϊσταμένη της διεύθυνσης υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αγγελική Μαρτίνου.

Θα έλεγε κανείς ότι έχει βρέξει παραπάνω από όσο αντέχει το νησί.

Στα Χανιά καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ συγκέντρωσης βρόχινων υδάτων, στην περιοχή Ασή Γωνιά με 738 χιλιοστά μόνο για το μήνα Νοέμβριο και συνολικά από το Σεπτέμβριο ένα μέτρο βροχής, σε σύγκριση με τα περυσινά δεδομένα που αριθμούσαν 250 χιλιοστά για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Πολύ μεγάλη διαφορά καταγράφεται και στα Ασκύφου, που είναι και αυτό σε πολύ υψηλές  θέσεις, με 670 χιλ μόνο για το Νοέμβριο και σύνολο πάνω από ένα μέτρο βροχής, έναντι 270 χιλ πέρυσι.

Στο κέντρο της πόλης των Χανίων, μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 370 χιλιοστά βροχόπτωσης, όταν το περυσινό νούμερο ήταν 160 χιλιοστά, περίπου δηλαδή το μισό!

Ακολουθεί το Φαράγγι της Σαμαριας με 470 χιλ έναντι των περυσινών 160 χιλ, οι Βρύσες με 660 χιλ. φέτος έναντι 260 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και η Κάνδανος με 485 χιλιοστά.

Στο Ρέθυμνο τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφονται στα Ανώγεια με αριθμό ρεκόρ τα 627 χιλ βροχής συνολικά, αφού μόνο για το Νοέμβριο η ποσότητα νερού που έπεσε ήταν 454 χιλ.

Ακολουθεί το Σπήλι με 500 χιλ σε αντιπαραβολή με  220χιλ  πέρυσι και η πόλη του Ρεθύμνου με 400 χιλιοστά βροχής έναντι 112 χιλ. το προηγούμενο έτος.

Στο Ηράκλειο τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης καταγράφονται στα δυτικά του νομού με 320 χιλιοστά νερού έναντι μόλις 84 πέρυσι .

Ακολουθεί η πόλη του Ηρακλείου με 397 χιλιοστά έναντι 86 που καταγράφηκαν πέρυσι, η Βαγιονιά με 104 χιλιοστά, η Βιάννος με 162 χιλιοστά σε αντίθεση με τα περυσινά 50 χιλ και η Πλώρα με 104 χιλ.

Στο Λασίθι, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώνονται στο Τζερμιάδο με 660 χιλ μόνο για το Νοέμβριο και συνολικά από το Σεπτέμβριο 745 χιλ.

Στον Αγ.  Νικόλαο έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 182 χιλ έναντι 80 πέρυσι.

Στην Ιεράπετρα ( 156 χιλ) και στη Σητεία (245 χιλ) οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι.

Το χαρακτηριστικό φέτος είναι ότι δε βρέχει ομαλά και κάθε μέρα αλλά κάποιες μέρες έντονα, δημιουργώντας αυτά τα μεγάλα ύψη βροχής.

Πηγή: ekriti.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather