Αρχιτεκτονική έκθεση βραβευμένων μελετών για τον δημόσιο χώρο: 1-29/4 στην Πλατεία Κατεχάκη

Αρχιτεκτονική έκθεση βραβευμένων μελετών για τον δημόσιο χώρο: 1-29/4 στην Πλατεία Κατεχάκη

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων – Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ) παρουσιάζει την έκθεση βραβευμένων μελετών για τον δημόσιο χώρο, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου με τίτλο «Δημόσιος Χώρος+», που οργανώθηκε από το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας τον Μάρτιο του 2019 στον Κήπο των Γλυπτών της Νέας Παραλίας, στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση φιλοξενείται έως και την Παρασκευή 29 Απριλίου στην Πλατεία Κατεχάκη, στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

Επιδίωξη και σκοπός του συνεδρίου του ΤΕΕ/ΤΚΜ ήταν η κινητοποίηση του ενδιαφέροντος για τα δημόσια μέρη της πόλης και η δημιουργία ενός βήματος λόγου για την ανάπτυξη και την ανταλλαγή ιδεών, προτάσεων, επιστημονικών θέσεων και ερευνών, που αφορούν πτυχές της δημόσιας ζωής, οι οποίες συνθέτουν τον χαρακτήρα της σύγχρονης αστικότητας.

Επιπλέον το συνέδριο, όπως αναφέρει και ο απολογισμός του από το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ανέδειξε πως ο Δημόσιος Χώρος οφείλει να είναι αισθητηριακά ενδιαφέρον και φιλόξενος. Να πλαισιώνει τη σχέση μας με τη φύση. Να αγκαλιάζει την ποικιλία και τη διαφορετικότητα, επιτρέποντας παράλληλα τις ιδιωτικές στιγμές μέσα στον φυσικό χώρο. Αναδείχθηκε επίσης η δυνατότητα ενός πολυκεντρικού δικτύου με διάσπαρτους δημόσιους χώρους μικρότερης κλίμακας. Το δίκτυο αυτό δύναται να αποτελέσει μια νέα προσέγγιση δημιουργίας αστικής ταυτότητας. Η διαπίστωση αυτή άνοιξε τη συζήτηση προς μια σειρά προσπαθειών ανάκτησης του Δημόσιου Χώρου, στις οποίες η συμμετοχή των χρηστών συμπεριλήφθηκε σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, από τη χαρτογράφηση μέχρι την υλοποίηση, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών με τη χρήση ψηφιακών μέσων.

Η έκθεση μελετών αρχιτεκτονικού έργου περιλαμβάνει μελέτες, που διακρίθηκαν σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2011 – 2019 και σκοπεύει να εξοικειώσει τους δημότες της πόλης με θέματα, όπως η λειτουργική, νοηματική και αισθητική απαξίωση του δημόσιου χώρου στην Ελλάδα και να αναδείξει μια σειρά αρχιτεκτονικών λύσεων, που προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διάλεξη σχετικά με τον Δημόσιο Χώρο από τον Αρχιτέκτονα και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Πρόδρομο Νικηφορίδη, το Σάββατο 9 Απριλίου.

Η σύλληψη και ο σχεδιασμός της έκθεσης έχουν γίνει από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου. Την επιμέλεια της μεταφοράς της έκθεσης στα Χανιά και της προσαρμογής της στο χώρο της πλατείας Κατεχάκη έχουν αναλάβει οι αρχιτέκτονες Γιώργος Δασκαλάκης και Ξανθή Μπαλαδήμα, μέλη του αρχιτεκτονικού γραφείου Ixnos Architects, σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Επιτροπή της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (Λευτέρη Βεργεράκη, Βαλίνα Γεροπάντα, Γιώργο Καλλιγέρης, Ζαχαρία Πιστόπουλο, Δημήτρη Τσακαλάκη).

Διάρκεια έκθεσης: 01 Απριλίου 2022 – 29 Απριλίου 2022

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather