Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Απογειώθηκε η ζήτηση για καταλύματα Airbnb

 

Στην τριάδα των ευρωπαϊκών χωρών που καταγράφουν την ισχυρότερη ζήτηση για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις βρίσκεται η Ελλάδα, με τον αριθμό των κρατήσεων να ενισχύεται σημαντικά εκτός της υψηλής περιόδου του Αυγούστου, το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την εταιρεία αναλύσεων AirDNA και έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, ως προς τον ρυθμό ζήτησης μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, η Πολωνία, η Αυστρία και η Ελλάδα πρωτοστατούν στην αύξηση των κρατήσεων για το διάστημα Μαΐου – Οκτωβρίου, με την άνοδο να διαμορφώνεται σε 63%, 48% και 42% αντίστοιχα σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, η αύξηση του ρυθμού ζήτησης για τον Σεπτέμβριο κινείται σε επίπεδα πάνω από το 50% σε ετήσια βάση για 16 από τις 20 ευρωπαϊκές χώρες, με την Πολωνία και την Κροατία να σημειώνουν τριψήφια ανάπτυξη 151% και 113% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε άνω του 50% για 11 από τα 20 ευρωπαϊκά κράτη που εξετάζονται, με την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Τσεχία να ξεχωρίζουν και να σημειώνουν αύξηση 80%, 70% και 65% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η ζήτηση που μεταφράζεται σε κρατήσεις κατέγραψε άνοδο κατά 29% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 23%, 26% και 30% αντίστοιχα σε ετήσια βάση, ωστόσο ακόμη υψηλότερη ζήτηση καταγράφεται για τους δύο μήνες του φθινοπώρου.

Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 70% και για τον Οκτώβριο κατά 49%, ποσοστά που αντικατοπτρίζουν την τάση που θέλει τους τουρίστες να επιδιώκουν να ταξιδέψουν πέρα από την περίοδο αιχμής. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη εκτιμάται ότι μπορεί φέτος να σημειώσει επίπεδα ρεκόρ ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που θα πραγματοποιηθούν αυτό το φθινόπωρο.

Την πρώτη θέση κατέλαβε, την ίδια στιγμή, η Ελλάδα τον Απρίλιο σε επίπεδο αύξησης της πληρότητας, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της AirDNA, η χώρα μας ήταν μεταξύ των χωρών που η προσφορά καταλυμάτων αυξήθηκε με ρυθμούς βραδύτερους της ζήτησης. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η ζήτηση αυξήθηκε κατά 31,7% και η προσφορά ενισχύθηκε κατά 13,2%, ωθώντας την πληρότητα να καταγράψει άνοδο 9,2% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, στην Αυστρία η ζήτηση αυξήθηκε σε ποσοστό 29,5% και η προσφορά κατά 11,8%, προκαλώντας αύξηση της πληρότητας κατά 8,8%.

Τον Απρίλιο, η πληρότητα αυξήθηκε σε 14 από τις 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η αύξηση της προσφοράς συνεχίζει να υπολείπεται της ζήτησης στις περισσότερες περιοχές, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να εντοπίζονται στην Ελλάδα και στην Αυστρία.

Συνολικά, πάντως, ο Απρίλιος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ένας «δυνατός» μήνας όσον αφορά τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, με τη μέση ημερήσια τιμή να ενισχύεται σε ποσοστό 16,4% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, η προσφορά διαθέσιμων καταλυμάτων στην Ευρώπη κινήθηκε σε μηνιαία βάση ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα του 2019 (3,2%), ωστόσο σε ετήσια βάση ο αριθμός των προσφερόμενων αγγελιών ενισχύθηκε κατά 14,9%. Βέβαια, με δεδομένο ότι η ζήτηση ήταν υψηλότερη, τα ποσοστά πληρότητας κατέγραψαν άνοδο 4,2% και τα έσοδα ανά διαθέσιμο κατάλυμα (RevPAR) αυξήθηκαν τελικά σε ποσοστό 21,3% σε ετήσια βάση.

Πηγή: euro2day.gr

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x