«Απειλούμενα φυτά του νομού Χανίων» την Τρίτη στο ΜΑΙΧ

«Απειλούμενα φυτά του νομού Χανίων» την Τρίτη στο ΜΑΙΧ

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 10:00 – 12:00 πμ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Απειλούμενα Φυτά του Νομού Χανίων» στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), αίθουσα «ΘΑΛΗΣ». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το ΜΑΙΧ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την ενίσχυση και προστασία πληθυσμών απειλούμενων φυτικών ειδών της Κρήτης. Πιλοτική εφαρμογή στον Νομό Χανίων».

Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά τη διατήρηση της Κρητικής χλωρίδας και χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο με Δικαιούχο τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Διάρκεια: 2020 – 2023

Η εκδήλωση πραγματοποιείται μετά από την ολοκλήρωση του Προγράμματος με σκοπό την ενημέρωση  των Δήμων, των αρμόδιων φορέων και άλλων ενδιαφερόμενων σχετικά με τη διατήρηση των φυτών στην Κρήτη. Ερευνητές της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ θα παρουσιάσουν τις δράσεις και τα αποτελέσματα του Προγράμματος, τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν στη διατήρηση και ανάδειξη των σημαντικών  φυτών του Νομού Χανίων.

Συνοπτικά, στο πλαίσιο των δράσεων του Προγράμματος αξιολογήθηκαν τα 364 σημαντικά φυτά του Νομού Χανίων (ενδημικά, σπάνια, απειλούμενα και προστατευόμενα είδη) και επιλέχθηκαν 32 φυτά για άμεσα μέτρα διατήρησης. Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν περιλαμβάνουν την ενίσχυση φυσικών πληθυσμών, μικρά δασοτεχνικά έργα για προστασία και ανάδειξη, συλλογές σπόρων  για συμπληρωματική μακροχρόνια διατήρηση στην Τράπεζα Σπόρων του ΜΑΙΧ, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

Πληροφορίες και για τα 364 σημαντικά φυτά του Νομού αναρτήθηκαν στον ιστότοπο που δημιουργήθηκε για το Πρόγραμμα (http://diatirisi-chloridas-kritis.maich.gr), ο οποίος θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών. Με το πέρας της εκδήλωσης, θα διανεμηθεί πληροφοριακό υλικό στους Δήμους του Νομού Χανίων με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων.

Τα σημαντικά φυτά που επιλέχθηκαν για δράσεις διατήρησης εντός του φυσικού περιβάλλοντος στους 7 Δήμους του Νομού Χανίων:

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather