Άνοιξε τις πύλες του ο μουσειακός χώρος του πρώην υδροηλεκτρικού σταθμού της Αγιάς

Άνοιξε τις πύλες του ο μουσειακός χώρος του πρώην υδροηλεκτρικού σταθμού της Αγιάς

Aπό το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, άνοιξε και παραδόθηκε στους Έλληνες και ξένους πολίτες ως Εκθεσιακός Χώρος ΑΠΕ, ο Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός Αγυιά που είχε εγκαινιαστεί επί Πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου και ηλεκτροδοτούσε την πόλη των Χανίων.

Παράλληλα με την δημιουργία και λειτουργία του σπάνιου αυτού «μουσείου» που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, στο χώρο επίσης λειτουργεί εκπαιδευτική δραστηριότητα για το περιβάλλον, την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την οικολογία,  ενώ ακολουθεί μελέτη συνολικής ανάπλασης της περιοχής της λίμνης Αγυιάς.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης ΑΕ η οποία έχει οριστεί Φορέας Υλοποίησης της πράξης με τίτλο «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΕΠΟΠΤΕΙΑ, ΦΥΛΑΞΗ, ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΜΥΗΣ ΑΓΥΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ»  στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΕ/ ΤΔΚ.

Η παράδοση “άνοιγμα” του εκθεσιακού χώρου και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Βουλευτή Χανίων κ. Μανούσου Βολουδάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή, του Δημάρχου  Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη στον τομέα Μεταφορών κι Επικοινωνιών κ. Κωσταντίνου Γύπαρη, του Θεματικού  Αντιπεριφερειάρχη στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, και Προέδρου της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης, κ. Αντώνη Παπαδεράκη, των Περιφερειακών Συμβούλων κ. Τάσου Κουρουπάκη, κας Σοφίας Μαλανδράκη, κ. Λευτέρη Κοπάση, κ. Γιώργου Κονταξάκη και κ. Γιαννη Μανούσακα, του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χανίων – Τμήμα Δυτ. Κρήτης, κ. Σοφιανού Σπυρίδων, του Προέδρου του ΕΒΕ Χανίων κ. Αντώνη Ροκάκη, καθώς και εκπροσώπων τοπικών και άλλων φορέων. Το παρόν έδωσε ο πρ. Νομάρχης Χανίων και εμπνευστής του έργου κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης.

Στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου, επισημάνθηκε η σημαντικότητα του έργου, στους χαιρετισμούς που απηύθηναν, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης-πρόεδρος Π.ΑΝ.ΕΤΑΙ.Κ. Α.Ε κ. Αντώνης Παπαδερακης. ο Βουλευτής κ.  Μανούσος Βολουδάκης, ο Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΚ κ. Σπυρίδων Σοφιανός, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο επιστημονικός υπεύθυνος των εκδόσεων του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος”, κ. Γιώργος Κουκουράκης, ο Δ/ντης Υδροηλεκτρικών έργων ΔΕΗ-Ανανεώσιμες Πηγές κ. Παναγιώτης Μπουρμπουράκης. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η συντονίστρια του έργου για την ανάδειξη του ευρύτερου πάρκου της λίμνης της Αγυιάς, επικ. καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης κα Μαρία Μανδαλάκη, ο Αρχιτέκτονας Αν. Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αλέξανδρος Βαζάκας, η Δ/ντρια της ΠΑΝΕΤΑΙΚ A.E κα Μαρία Πετραντωνάκη, καθώς και η Μουσειολόγος- Ιστορικός Τέχνης κα Μυρτώ Κοντομιτάκη.

Η ξενάγηση του Περιφερειάρχη και των θεσμικών εκπροσώπων στο μουσείο έγινε από την Μουσειολόγο-Ιστορικό Τέχνης κα Μυρτώ Κοντομιτάκη, ενώ η ξενάγηση στην εκπαιδευτική δραστηριότητα έγινε από τον φυσικό κ. Νίκο Αναστασάκη και τον δάσκαλο κ. Γιάννη Στυλιανακάκη. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα παρέχεται ύστερα από συνεργασία του εργαστηριακού κέντρου Φυσικών Επιστημών της Β/θμιας Εκπαίδευσης με την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Εκθεσιακός Χώρος είναι ανοικτός για το ευρύ κοινό καθημερινά 9.00-14.00 και τις Κυριακές 9.00- 15.00.

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather