Ανοιξε ο δρόμος για το Πατριαρχικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών

Ανοιξε ο δρόμος για το Πατριαρχικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών

Εγκρίθηκε παμψηφεί στην ολομέλεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και κοινοποιήθηκε επίσημα η πρόταση για μετατροπή της τ. Ιερατικής Σχολής στη Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων σε Πατριαρχικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Πατριάρχης Βαρθολομαίος», της ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου της Μονής καθώς της μετατροπής των παρακείμενων οικίσκων σε ξενώνες φιλοξενίας.

Η πρόταση αποτελεί το αποτέλεσμα της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία τη χρηματοδότησε, το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων.

Κατά τη διάρκεια εκπόνησης του έργου μεγάλος ήταν και ο αριθμός προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών που συμμετείχε αποκοιμίζοντας πολύτιμα οφέλη από γνώσεις και εμπειρία. Επίσης, σε όλες τις φάσεις του έργου αμέριστη υπήρξε η υποστήριξη του αρχαιολόγου και επίτιμου εφόρου Αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη, συμβούλου του ερευνητικού προγράμματος. Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσπάθειας πολλά οφείλει και στην αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων καθώς και τη Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων και ιδιαιτέρως του ηγουμένου της, επισκόπου Δορυλαίου Δαμασκηνού.

Το «Πατριαρχικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Πατριάρχης Βαρθολομαίος”» περιλαμβάνει Συνεδριακό Κέντρο (αίθουσα συνεδρίων, Foyer, διοίκηση), Πατριαρχικό διαμέρισμα, Βιβλιοθήκη – Μελετητήριο – Αρχείο, εκθεσιακούς χώρους καθώς και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους και χώρους υγιεινής. Στόχος της πρότασης είναι η δημιουργία ενός πολυλειτουργικού κτηρίου που θα συμβάλει στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Μονής και θα ενισχύσει την κοινωνική της αποστολή, ενώ παράλληλα θα διαφυλάξει τον θρησκευτικό χαρακτήρα της μοναστικής ζωής.

Ο εργατικός κοινοβιακός οικισμός μετατρέπεται σε ξενώνες φιλοξενίας οργανωμένους σε τρία συγκροτήματα με αυλές και στόχος είναι η διατήρηση της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας με τις ελάχιστες παρεμβάσεις διατηρώντας τη μοναστική λιτότητα που τα χαρακτηρίζει.

Ο περιβάλλων χώρος προτείνεται με τρόπο που να αναδεικνύει τα συνθετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μοναστηριακού συγκροτήματος (αξονικότητα, μνημεικότητα) και συνάμα να γεφυρώνει την αυστηρή συμμετρία του μνημείου με την οργανικότητα του παρακείμενου αγροτικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στη διευθέτηση της κυκλοφορίας και των προσβάσεων ενώ για τις φυτεύσεις προτείνονται φυτά από τη χλωρίδα της περιοχής.

Με την ολοκλήρωση και έγκριση της πρότασης από το ΚΑΣ ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου που θα ενισχύσει την ήδη προβεβλημένη παρουσία της Μονής και θα αποτελέσει έναν ακόμα χώρο υπερτοπικού ενδιαφέροντος στα Χανιά και ευρύτερα την Κρήτη, ενώ η άμεση σύνδεσή του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και γενικότερα την Εκκλησία καθιστά το Πατριαρχικό Ίδρυμα διακριτό διεθνώς.

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather