Άνοιξαν τα σχολεία, επιστροφή στα θρανία

Άνοιξαν τα σχολεία, επιστροφή στα θρανία

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε σήμερα (11/9) σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με εξαίρεση τα σχολεία στην περιφέρεια Θεσσαλίας, που θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.

Σήμερα το πρωί έγινε ο αγιασμός, στη συνέχεια οι μαθητές ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν το πρόγραμμα και τη λειτουργία του σχολείου, παρέλαβαν βιβλία και αποχώρησαν. Από αύριο Τρίτη, θα ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά.

Το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 23.211 αναπληρωτών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των κενών στα σχολεία. Αναλυτικότερα, στη Γενική Εκπαίδευση, προσλήφθηκαν 8.746 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια, και 4.898 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια. Επιπλέον, 192 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 και ΤΕ16 προσλήφθηκαν σε Μουσικά Σχολεία για τη διδασκαλία μουσικών ειδικεύσεων ενώ διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, 39 αναπληρωτές κλάδων/ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην Ειδική Αγωγή, προσλήφθηκαν 7.360 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και 1.976 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ωστόσο, υπολογίζουν ότι οι ανάγκες για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών μπορεί να φτάσει τις 48.000, και για αυτό ζητούν να γίνονται περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών στην πρώτη φάση.

Αναφορικά με τον προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς, οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της, καθώς και το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Μία εβδομάδα μετά, το άνοιγμα των σχολείων της Θεσσαλίας για τους περίπου 90.000 μαθητές

Το πρώτο κουδούνι για τους περίπου 90.000 μαθητές της Θεσσαλίας δεν χτύπησε σήμερα. Η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Μετά από συνεννόηση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, τα μαθήματα στα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα αρχίσουν με καθυστέρηση μίας εβδομάδας. Η απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός: «Ένα σχολείο ο κατεστραμμένο ανοίγει και πάλι τις πόρτες του»

Στον αγιασμό του δημοτικού σχολείου στο χωριό Παλαγία στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη. Το σχολείο είχε καταστραφεί από την πρόσφατη πυρκαγιά. Μέσα σε γρήγορο χρονικό διάστημα, οι ζημιές αποκαταστάθηκαν και οι 85 μαθητές μπήκαν σήμερα στο νέο τους σχολείο.

«Καλή σχολική χρονιά με περισσότερα χαμόγελα και περισσότερη αισιοδοξία. Η παρουσία μου σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι για όλη την πατρίδα, εδώ καταφέραμε και πετύχαμε δουλεύοντας όλοι μαζί ένα μικρό θαύμα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ένα σχολείο σχεδόν κατεστραμμένο ανοίγει και πάλι τις πόρτες του, καλύτερο από ότι ήταν πριν και ξέρω πόσο δοκιμάστηκε ο Έβρος αυτό το καλοκαίρι και ξέρω ότι θα πάρει καιρό για να γιατρέψουμε τις πληγές μας, όμως θέλω να γνωρίζετε ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια θα σταθούμε δίπλα σας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το σχολείο αυτό σήμερα γίνεται ένα σύμβολο για όλη τη χώρα, πως έπειτα από αντιξοότητες, έπειτα από δυσκολίες, έπειτα από καταστροφές πάντα καταφέρνουμε να βελτιωθούμε πάντα γινόμαστε καλύτεροι πάντα καταφέρνουμε να ξανασηκωθούμε», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Στις δυσκολίες πρέπει να παραμένουμε μαζί, γιατί έτσι γινόμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ήταν το μήνυμα που έστειλε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σουφλίου. ««Θέλω να σας ευχηθώ ολόψυχα να έχετε ένα ωραίο ταξίδι στον πλούσιο και συναρπαστικό κόσμο της γνώσης. Οι δάσκαλοί σας είναι εδώ με ανοιχτή αγκαλιά για να σας μορφώσουν, να σας ανοίξουν δρόμους στη ζωή, να σας βοηθήσουν να γίνετε υπεύθυνοι και δημιουργικοί πολίτες».

Εντατικούς ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία πραγματοποιούσε από νωρίς το πρωί η τροχαία, ενώ αστυνομικοί μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής σε σχολεία.

 Ελίνα Κολύβα | ΕΡΤ

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather