Αναβαθμίζονται και επεκτείνονται οι Φοιτητικές Εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης!

Αναβαθμίζονται και επεκτείνονται οι Φοιτητικές Εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης!

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εγκρίθηκε η Ένταξη της Πράξης «Αναβάθμιση και Επέκταση Φοιτητικής Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά» στο «Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων 2021-2025», συνολικού προϋπολογισμού 4.499.953,60€ που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης . Η Πράξη αφορά στην ανέγερση νέου κτηριακού συγκροτήματος Δ΄ Φάσης της Φοιτητικής Εστίας και σε παρεμβάσεις αναβάθμισης και λειτουργικής ολοκλήρωσης των δύο προγενέστερων Φάσεων .

Η Δ΄ Φάση της Φοιτητικής Εστίας περιλαμβάνει κτηριακό συγκρότημα τεσσάρων ανεξαρτήτων κτιρίων τριών επιπέδων που θα ανεγερθούν εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Πολυτεχνειούπολης στο Ακρωτήρι Χανίων, βορείως των αθλητικών εγκαταστάσεων. Κάθε επίπεδο (όροφος) θα στεγάζει πέντε διαμερίσματα (δωμάτια) με ιδιωτικό χώρο υγιεινής και ημιυπαίθριο χώρο, καθώς και κοινόχρηστο καθιστικό με χώρο κουζίνας-τραπεζαρίας. Κάθε όροφος θα διαθέτει τρία μονόκλινα και δύο δίκλινα διαμερίσματα. Στο ισόγειο, ένα εκ των διαμερισμάτων είναι σχεδιασμένο με προδιαγραφές για πρόσβαση ΑμεΑ.

Αθροιστικά, τα τέσσερα νέα κτήρια θα φιλοξενούν 84 φοιτητές, καθώς υλοποιούνται 60 αυτοτελή δωμάτια (24 δίκλινα και 36 μονόκλινα), καθώς και 12 κοινόχρηστα καθιστικά με κουζίνες και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Το όλο συγκρότημα περιλαμβάνει 1.353 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας, καθώς και 435 τ.μ. υπογείων και 447 τ.μ. ημιυπαίθριων χώρων.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται, επίσης, η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου πέριξ της Φοιτητικής Εστίας, καθώς και η προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου ηλεκτρομηχανολογικού και ενεργού εξοπλισμού, ο οποίος θα βελτιστοποιεί την ενεργειακή εξοικονόμηση και θα συνδράμει στην ασφαλή και άνετη διαβίωση των ενοίκων.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού για την επίπλωση των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων-κουζινών, καθώς και των απαιτούμενων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών για την ολοκλήρωση και την πλήρη και εύρυθμη λειτουργία του συγκροτήματος της Δ΄ Φάσης της Φοιτητικής Εστίας.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Πράξης, θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις αναβάθμισης και λειτουργικής ολοκλήρωσης των δύο προγενέστερων κτιριακών συγκροτημάτων (Β΄ και Γ΄ Φάση Φοιτητικής Εστίας) με την εγκατάσταση έξι ανελκυστήρων στη Β΄ και Γ΄ Φάση, καθώς και με την τοποθέτηση και λειτουργία ενός ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους (γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος), πλησίον του κεντρικού ηλεκτροστασίου διανομής ισχύος των Φοιτητικών εστιών, ικανού για την κάλυψη των κρίσιμων φορτίων σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ορίζει ως ημερομηνία έναρξης της πράξης την ημερομηνία της απόφασης ένταξης, ήτοι 24.07.2023 και ως ημερομηνία λήξης το τέλος του Τομεακού Προγράμματος, ήτοι 31.12.2025.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης θα έχει στη διάθεσή του ένα αναβαθμισμένο συγκρότημα Φοιτητικών Εστιών 388 θέσεων για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών του.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather