Ανάπλαση και ανάδειξη ιστορικού κέντρου Κισσάμου, ένα όραμα ξεκινά να υλοποιείται

Ανάπλαση και ανάδειξη ιστορικού κέντρου Κισσάμου, ένα όραμα ξεκινά να υλοποιείται

Aνακοίνωση με θέμα «Ανάπλαση και ανάδειξη ιστορικού κέντρου Κισάμου, ένα όραμα ξεκινά να υλοποιείται», εξέδωσε η δημοτική αρχή της Κισάμου.

Στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κισάμου, αναφέρει τα εξής:

«Για πολλά χρόνια, από πολίτες και φορείς τίθετο το αίτημα της ανάπτυξης, αναβάθμισης και ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της πόλεως της Κισάμου, πάντοτε όμως έμενε στα λόγια και στα προεκλογικά προγράμματα.

Αυτή η δημοτική αρχή αξιολογώντας την σημαντικότητα του συγκεκριμένου έργου, διαπιστώνοντας την ανάγκη η πόλη να αποκτήσει ταυτότητα, αποφάσισε να προχωρήσει με συντεταγμένο και οριστικό τρόπο στην υλοποίηση του έργου αυτού. Ένα έργο εξαιρετικά “δύσκολο” θεσμικά και χρονοβόρο, γινόταν δε περισσότερο πολύπλοκο επειδή το σύνολο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κισάμου θα υλοποιηθεί επάνω σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.

Ως πρώτο βήμα ήταν αναγκαία η χρηματοδότηση εκπόνησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού όπου θα αποτυπώνονταν η υπάρχουσα κατάσταση, τα προβλήματα του χώρου, οι δράσεις και οι προτεινόμενες λύσεις, πάντοτε υπό την προϋπόθεση της κρίσιμης έγκρισης από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και τελικές  εγκρίσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Αναπτύχθηκαν οι αναγκαίες καλές συνεργασίες με φορείς και την επιστημονική ομάδα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το έργο ολοκληρώθηκε, πήρε θετική εισήγηση από τις τοπικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και αναμένεται σύντομα η τελική έγκριση από το ΚΑΣ.

Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία από 4 φορείς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Περιφέρεια Κρήτης, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Κισάμου και τον Δήμο Χανίων.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει μια ευρύτερη περιοχή, η οποία ορίζεται από ανατολικά προς δυτικά, από την οδό Συγγελάκη μέχρι την οδό Καρδαντώνη (συμπεριλαμβανομένων οδών – Εφέδρων Πολεμιστών 1941 – Σκαλίδη – Καμπούρη – Λιονάκη – Παρθενίου Περίδου – Παπαγιαννάκη – Φρουδάκη Ομογενών – Πλατεία Τζανακάκη (Αρχαιολογικό Μουσείο) – Ακτή Εμ. Τομπάζη – Γεωργιαδάκη κ.λπ.) και από βορρά προς νότο από το παραλιακό μέτωπο έως την οδό Μακεδονομάχων.

Το έργο είναι πολύ μεγάλο, ως εκ τούτου για λόγους κυρίως λειτουργίας της περιοχής θα εκτελεσθεί με σπονδυλωτό τρόπο και μελετητικά κατά τμήματα.

Η μελέτη του Α’ Τμήματος δηλ. η οδός Σκαλίδη έχει ωριμάσει πλήρως (σχετ. απόφαση Οικονομικής Επιτροπής 123/2023), ολοκληρώνονται και τα τεύχη δημοπράτησης και πρόκειται να δημοπρατηθεί τους επόμενους μήνες με υπάρχουσα πίστωση 1,5 εκ. ευρώ.

Επίσης ώριμη μελέτη έχει πλέον και η ανάπλαση της πλατείας Τζανακάκη (Αρχαιολογικό Μουσείο), και το έργο θα υποβληθεί έως το τέλος του έτους για χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Κρήτης.

Κατά το διάστημα εκτέλεσης του έργου θα ωριμάζουν τα υπόλοιπα τμήματα του έργου ώστε το σύνολο να ολοκληρωθεί κατά τμήματα με την κατά το δυνατόν μικρότερη όχληση στη λειτουργία της πόλης.

Παράλληλα υλοποιείται μια ξεχωριστή κυκλική μελέτη προσβασιμότητας (ΣΑΠ) με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, η οποία αφορά τμήματα πλατείας Ελ. Βενιζέλου – Φρουδάκη – Ομογενών Αμερικής – Σκαλίδη – Αγαμέμνωνος – Συγγελάκη – Ηρώων Πολυτεχνείου – Βαρδαντώνη.

Εδώ λοιπόν έχουμε για πρώτη φορά όχι εξαγγελίες προεκλογικού τύπου, ούτε απλή έκφραση καλών προϋποθέσεων, που ούτως ή άλλως όλοι ή σχεδόν όλοι έχουν, με συγκεκριμένα βήματα, με ανάλογες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, συγκεκριμένα ποσά που δείχνουν ότι στο επόμενο διάστημα αρχίζει η κατασκευή ενός μεγάλου έργου τελικού προϋπολογισμού πάνω από 10 εκ. ευρώ.

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι πριν ένα μήνα, ο περιφερειάρχης Σταύρος κ. Αρναουτάκης, από την Κίσαμο ανακοίνωσε ότι έχει προβλέψει τη χρηματοδότηση των έργων ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Κισάμου».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather