Άλλος ένας χρόνος χαμένος για έναρξη των ερευνών υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

Άλλος ένας χρόνος χαμένος για έναρξη των ερευνών υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

Κολλημένη στις δικαστικές αίθουσες παραμένει η υπόθεση της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά της Κρήτης» που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή εκδίκαση της προσφυγής των οικολογικών οργανώσεων από το ΣτΕ αναβλήθηκε με το αίτημα της αναβολής να υποβάλλεται από το ίδιο το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο και όχι από τις εμπλεκόμενες πλευρές στην υπόθεση.

Οι ίδιες πηγές θέλουν τη νέα δικάσιμο να έχει οριστεί για τις 5 Οκτωβρίου του 2022. Την περίοδο εκείνη, να υπενθυμίσουμε, ότι κλείνει και το μοναδικό «παράθυρο» με βάση τα ισχύοντα στις συμβάσεις παραχώρησης για την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου του ερευνητικού προγράμματος των πετρελαϊκών εταιρειών.

Για να συνεχιστεί, θα πρέπει η κοινοπραξία να αιτηθεί νέα παράταση, ενώ να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση οι παραχωρησιούχοι προγραμμάτιζαν τη διενέργεια σεισμικών ερευνών με ειδικό σκάφος.

Η υπόθεση των προσφυγών οικολογικών οργανώσεων κρατεί από το 2019 και η εκδίκαση τους έχει αναβληθεί, μαζί με τη χθεσινή, συνολικά τέσσερις φορές.

Οι αρμόδιες δημόσιες αρχές που προασπίζονται τα συμφέροντα του κράτους αναζητούν νομικούς τρόπους ώστε να επισπεύσουν την εκδίκαση, πριν τις 5 Οκτωβρίου. Χωρίς βέβαια αυτό να φαντάζει εφικτό…

Πάντως, με αυτά τα δεδομένα, έρχονται να επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες παραγόντων της πετρελαϊκής αγοράς για απουσία ξεκάθαρης πολιτικής θέσης υπέρ ή κατά των ερευνών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η χθεσινή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ να παγώσουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα και σε συνέχεια των πρόσφατων αποχωρήσεων της ισπανικής Repsol και των ΕΛ.ΠΕ από παραχωρήσεις.

Πηγή: ot.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather