Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής. Τι θα γίνει με την κατάργηση των εποχιακών αλλαγών

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής. Τι θα γίνει με την κατάργηση των εποχιακών αλλαγών

Η αλλαγή από την θερινή στην χειμερινή ώρα για το 2021 θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα για φέτος την Κυριακή 30 Οκτωβρίου. Αυτήν την ημέρα περνάμε στη χειμερινή ώρα 2021-2022, γυρνώντας τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω και ειδικότερα, στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής τα ρολόγια μας θα γυρίσουν μια ώρα πίσω ώστε να δείχνουν 3. Έτσι θα κερδίσουμε και μια ώρα παραπάνω ύπνο!

Ωστόσο, το ζήτημα της αλλαγής της ώρας έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η ψήφος αυτή, εξηγούσε το Reuters, δεν είναι η τελευταία λέξη στο ζήτημα αυτό αλλά θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προκύψει η τελική νομοθεσία.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή. Ωστόσο, το “πράσινο φως” δίνεται οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι όποιες αποφάσεις και συζητήσεις έχουν παγώσει λόγω της πανδημίας, αλλά αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι.

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς κατά τους μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather