Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων στα Χανιά

Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων στα Χανιά

Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων καταγράφηκε κατά τη φετινή χρονιά στα Χανιά, παρά τους περιορισμούς μετακίνησης λόγω της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό τοπικοί φορείς συμμετέχουν στη διοργάνωση του 6ου Διεθνούς Μαθητικού– Φοιτητικού Διαγωνισμού Πολυμέσων «Αγωνίζομαι για την οδική ασφάλεια» που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση για την αποφυγή και εξάλειψη των τροχαίων δυστυχημάτων.
Ο διαγωνισμός που ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου απευθύνεται σε μαθητές και φοιτητές, με βασικούς διοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Χριστόφορος». Μαθητές και φοιτητές καλούνται να δημιουργήσουν πρωτότυπο οπτικό ακουστικό υλικό (αφίσα, βίντεο, ηχητικό) με μηνύματα για την οδική ασφάλεια και την εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Τα δεκαπέντε έργα που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή και την ψήφο των θα παρουσιαστούν σε ειδική τελετή όπου θα γίνει η βράβευση των δημιουργών.
Από την τελική επιλογή θα προκύψουν 15 νικητές, τρεις νικητές για κάθε κατηγορία του διαγωνισμού. Οι κατηγορίες των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό θα είναι:Κατηγορία Φοιτητών, Κατηγορία Μαθητών Λυκείου,Κατηγορία Μαθητών Γυμνασίου,Κατηγορία Μαθητών Δημοτικού,Κατηγορία Μαθητών Νηπιαγωγείου.
Τα βραβεία για τους νικητές θα είναι:
• Το 1ο βραβείο για τους νικητές της κατηγορίας ΦΟΙΤΗΤΩΝ θα είναι «Ειδικός Έπαινος» και από 1 εισιτήριο των 2 ατόμων, σε δίκλινη ΑΒ2 καμπίνα, στη γραμμή των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Για το δεύτερο και τρίτο βραβείο θα δοθεί “Ειδικός Έπαινος”.
• Το 1ο βραβείο για τους νικητές της κατηγορίας ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ θα είναι «Ειδικός Έπαινος» και από ένα κινητό τηλέφωνο για κάθε κατηγορία εργασιών.
Για το δεύτερο και τρίτο βραβείο θα δοθεί “Ειδικός Έπαινος”.
• Το 1ο βραβείο για τους νικητές της κατηγορίας ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ θα είναι «Ειδικός Έπαινος» και από ένα κράνος μοτοποδηλάτου.
Για το δεύτερο και τρίτο βραβείο θα δοθεί «Ειδικός Έπαινος».
• Το 1ο βραβείο για τους νικητές της κατηγορίας ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ θα είναι «Ειδικός Έπαινος» και από ένα κράνος ποδηλάτου.
Για το δεύτερο και τρίτο βραβείο θα δοθεί «Ειδικός Έπαινος».
• Το 1ο βραβείο για τους νικητές της κατηγορίας ΜΑΘΗΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ θα είναι«Ειδικός Έπαινος» και από ένα αναμνηστικό δώρο.
Για το δεύτερο και τρίτο βραβείο θα δοθεί «Ειδικός Έπαινος».
Στους νικητές όλων των κατηγοριών είναι δυνατή η βράβευση με ειδικά βραβεία – δώρα επιπλέον των αναφερομένων στους όρους του διαγωνισμού, τα οποία θα δοθούν από φορείς και οργανισμούς που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στους δωρητές του διαγωνισμού.
Η Υποβολή συμμετοχών θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 έως και την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022
Ψηφοφορία κοινού: από το Σάββατο 30 Απριλίου 2022 έως και την Τρίτη 31 Μαΐου 2022
Αξιολόγηση έργων από την επιτροπή: Από την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 έως το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022. Ανακοίνωση Νικητών: το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022
Για περισσότερες πληροφορίες στο: https://polentaspark.gr/

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Πρωτεργάτης και “ψυχή” της δράσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Σταύρος Πολέντας ο οποίος κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στον διαγωνισμό με τις δικές τους δημιουργίες ευαισθητοποίησης για την μείωση των τροχαίων. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον συντονισμό τόσων θεσμικών φορέων που “αγκαλιάζουν” τον διαγωνισμό, επισημαίνοντας ότι ο βιωματικός χαρακτήρας κάθε δράση αφήνει θετικό αποτύπωμα στους νέους και έχει μεγάλη επίδραση σε αυτούς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης  Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Γύπαρης τόνισε ότι η δράση έχει “αγκαλιαστεί” από δεκάδες θεσμικούς φορείς σε μια προσπάθεια με σκοπό την μείωση των τροχαίων στον τόπο μας. Και κάλεσε όλους τους μαθητές/ φοιτητές να συμμετέχουν στο διαγωνισμό και μέσα από τις δικές τους δημιουργίες να βοηθήσουν στην εξάλειψη των ατυχημάτων.

Η Προϊσταμένη πολιτισμού και Αθλητισμού της Π.Χανιων Κατερίνα Ζομπανάκη τόνισε ότι η δράση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα «με στόχο την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στον τόπο μας και απώτερο σκοπό την εξάλειψη τους. Τα Χανιά κατέχουν περίοπτη θέση ανάμεσα στις πόλεις, στους Νομούς που βάλλονται από τα τροχαία δυστυχήματα. Εκατοντάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες που θρηνούμε κάθε χρόνο, εκατοντάδες είναι και οι οικογένειες που ακρωτηριάζονται χάνοντας τα μέλη τους, βιώνοντας ανείπωτο πόνο που ποτέ δεν σβήνει. Στο πλαίσιο αυτό η ενασχόληση των νέων γενεών με την δημιουργία μηνυμάτων με όλες τις μορφές, για την οδική ασφάλεια, αποτελεί ένα ωφέλιμο εργαλείο τόσο για τη συνειδητοποίηση από μέρους τους, της αναγκαιότητας τήρησης των κανόνων οδικής κυκλοφορίας όσο και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου».

« Κάθε δράση η οποία έχει ως σκοπό την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων για μας έχει εξέχουσα σημασία, γιαυτό και η Τροχαία είναι πάντα αρωγός. Οι δράσεις που γίνονται από κοινού είναι πολύ καλές ώστε να έχουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και ελπίζουμε να υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση στο διαγωνισμό» ανέφερε ο  διοικητής του τμήματος της τροχαίας Χανίων Γιάννης  Βλαχάκης ενώ σε σχετική ερώτηση των “Χ.ν” για τα τροχαία στα Χανιά, απάντησε ότι μετά την άρση του lockdown, παρατηρείται μια μικρή αύξηση τους. Τα περισσότερα από αυτά σημειώνονται στο κέντρο της πόλης και αφορούν τροχαία με υλικές ζημιές. Ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον οι οδηγοί έχουν συνετιστεί και γίνεται εφαρμογή της χρήσης κράνους και ζώνης προστασίας κατά την οδήγηση.

Να σημειωθεί ότι ο 6ος διεθνής διαγωνισμός γίνεται με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου & Σελίνου, την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, τον Δήμο Χανίων, τον Δήμο Πλατανιά, τον Δήμο Αποκορώνου, τον Δήμο Κισσάμου, τον Δήμο Σφακίων, τον Δήμο Κανδάνου-Σελίνου, τον Δήμο Γαύδου, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, την Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων, το Επιμελητήριο Χανίων, την Ομοσπονδία ΟΕΒΕΝΧ, τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων, τον Σύλλογο Φαρμακοποιών ν. Χανίων, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, την Ένωση Γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Χανίων, την ΑΝΕΚ Lines – Blue Star Ferries, ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια, το υπεραστικό ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου ΑΕ, το Αστικό ΚΤΕΛ, το Σύλλογο Ιδιοκτητών Ταξί Ν. Χανίων και τα SYN.KA Super markets.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather