Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

9 σημαντικοί σεφ που θα βρεθούν στην Κρήτη αυτό το καλοκαίρι

 

Christian Le Squer, Alex Atala, Jessica Préalpato και όχι μόνο: τα Culinary Journeys του Daios Cove επιφυλάσσουν στους φίλους της γαστρονομίας ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον line up ξένων και Eλλήνων σεφ

Γαλλικά, βραζιλιάνικα κι ελληνικά μοντέρνα πιάτα, φινετσάτες γεύσεις–ταξίδι στους δρόμους των μπαχαρικών, βραβευμένες κουζίνες που εστιάζουν στις τοπικές και εποχιακές πρώτες ύλες και λειτουργούν στον άξονα της βιωσιμότητας και του zero waste…

Οι φετινές στάσεις των Culinary Journeys του Daios Cove στο Βαθύ Αγίου Νικολάου ξετυλίγουν πολλά διαφορετικά στιλ, μαγειρικές φιλοσοφίες και αναζητήσεις.

Για τέσσερις και κάτι μήνες το κρητικό ξενοδοχείο δίνει την ευκαιρία στους λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας να γευτούν την κουζίνα διεθνούς βεληνεκούς σεφ, αλλά και μερικών από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους της ελληνικής σκηνής.

Ο (επι)βραβευμένος με ένα αστέρι Michelin Luca Piscazzi έκοψε τον Απρίλιο την κορδέλα τoυ φετινού γαστρονομικού φεστιβάλ του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με τη συνέχεια του Pelagos on Tour, που ξεκίνησε πέρυσι με την Τήνο, τη Λέσβο και την Κάλυμνο, και φέτος εστιάζει στην Κρήτη, πάμε να δούμε τη συνέχεια: τα γαστρονομικά ραντεβού συνεχίζονται μέχρι τον Σεπτέμβριο στα εστιατόρια Ocean Restaurant και RHO.

Tον Ιούνιο έρχονται οι Christian Le Squer και Alex Atala

Ο οδηγός Michelin τον Christian Le Squier, που έρχεται για άλλη μια χρονιά στο Daios Cove στις 4 Ιουνίου, τον έχει χαρακτηρίσει «συνθέτη γεύσεων».

Ο εξαιρετικά δημιουργικός σεφ, o οποίος διατήρησε για 12 συναπτά έτη τα 3 του αστέρια στο Pavillon Ledoyen για να τα ξανακερδίσει μερικά χρόνια μετά τη μεταγραφή του στο επίσης παρισινό Le Cinq του ξενοδοχείου Four Seasons George V, εντυπωσιάζει με την εποχιακή (αν και ο ίδιος προτιμά τον όρο «εν κινήσει») υψηλού επιπέδου κουζίνα του, που αρκετές φορές εμπνέεται από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Βρεττάνη.

Αν η αρχή του μήνα έχει άρωμα γαλλικό, τα τέλη έχουν λατινοαμερικάνικο. Ο επόμενος καλεσμένος, στις 29 Ιουνίου, είναι ο Alex Atala, ο πρώτος Βραζιλιάνος σεφ που απέσπασε 2 Michelin, ο οποίος εκτός από τα βραβευμένα D.O.M. και Dalva e Dito έχει και το εστιατόριο Bio, στόχος του οποίου είναι να χρησιμοποιεί το 100% κάθε υλικού που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του, έχει ιδρύσει το Ινστιτούτο ATÁ, στο οποίο έχει συγκεντρώσει μια διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με το φαγητό, τη μαγειρική, την παραγωγή και τη φύση. Ο διάσημος σεφ επιστρέφει μια χρονιά αφότου πρωτοπαρουσίασε την κουζίνα του επί ελληνικού εδάφους –και μας έβαλε να δοκιμάσουμε μυρμήγκια από τον Αμαζόνιο (νόστιμα ήταν!)– με ένα νέο σερί πιάτων.

 

Ο τριάστερος Christian Le Squer
 

H κουζίνα του Γάλλου σεφ χαρακτηρίζεται από φινέτσα και άψογη τεχνική
O Βραζιλιάνος Αlex Atala επιστρέφει στο Daios Cove για δεύτερη χρονιά
Ο Atala έκανε τον Αμαζόνιο παγκόσμιο σύμβολο μιας νέας ηθικής της διατροφής

Ιούλιος με τον Αmaury Bouhours

Ο Amaury Bouhours έξω από το Le Meurice

Ο Alain Ducasse ανέθεσε την κουζίνα του παρισινού Le Meurice στον 33χρονο Αmaury Bouhours, θέλοντας να δώσει το βήμα στη νέα γενιά και το γευστικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε αυτή του την επιλογή: στο διάστερο γαλλικό εστιατόριο ο νεαρός σεφ–aνερχόμενο αστέρι που ξεκίνησε την καριέρα του στο Louis XV στο Μονακό εντυπωσιάζει με μια νεωτεριστική προσέγγιση που ακολουθεί τις εποχές, βασίζεται σχεδόν απόλυτα στην τοπική παραγωγή και στοχεύει στη μηδενική σπατάλη. Ήρθε στη χώρα μας και στην περσινή διοργάνωση των Culinary Journeys του Daios Cove, έρχεται και φέτος, στις 23 Ιουλίου, με ένα σύγχρονο γαλλικό μενού που φωτίζει τα υλικά.

Ο Aύγουστος έχει Hisanobu Shigeta, Jessica Préalpato και Παύλο Κυριάκη

H Jessica Préalpato/φωτογραφία: Virginie Garnier
 

Στα γλυκά της Γαλλίδας ζαχαροπλάστισσας κάθε τι που υπάρχει στο πιάτο έχει ένα ξεχωριστό νόημα / φωτογραφία: Philippe Vaures
 

Ο Hisanobu Shigeta/φωτογραφία: Thirty Dirty Fingers
 

O Παύλος Κυριάκης

Τρεις καλεσμένους έχει ο τρίτος και τελευταίος μήνας του καλοκαιριού. Την αρχή κάνει στις 3 Αυγούστου ο head chef του παρισινού Spoon by Alain Ducasse Hisanobu Shigeta, φέρνοντας στο κρητικό ξενοδοχείο μια σειρά από φινετσάτα, πολύχρωμα και αρωματικά πιάτα που σε ταξιδεύουν από το Νέο Δελχί μέχρι τη Ντόχα.

Αλλά και η Jessica Préalpato –η δημιουργική δύναμη πίσω από τη Desseralité (από τις λέξεις dessert, επιδόρπιο + naturalité, φυσικότητα) του Ducasse, που έχει ως βασική αρχή την ανάδειξη των φυσικών, τοπικών εποχικών πρώτων ύλών– η οποία αυτό τον καιρό δοξάζει τη χλωρίδα των αγγλικών κήπων στο λονδρέζικο Carlton Tower Jumeirah.

Στις 18 Αυγούστου τη γαστρονομική σκυτάλη παίρνει ο ο Παύλος Κυριάκης, που θήτευσε σε σπουδαία εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού και κέρδισε πέρυσι το πρώτο του αστέρι Michelin για την πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά του στο αθηναϊκό The Zillers.

Σεπτέμβριος με Alexandre Sempere, Γιώργο Σαμοΐλη και Γκίκα Ξενάκη

 

Ο Alexandre Sempere/ φωτογραφία: Julien Mouffron-Gardner
 

Το καλκάνι του Les Ombres/ φωτογραφία: Philippe Vaurès Santamaria
 

Ο Γιώργος Σαμοΐλης
 

O Γκίκας Ξενάκης

Τρεις σεφ κλείνουν τα φετινά «γαστρονομικά ταξίδια». Ο πρώτος, Γάλλος, από το team Alain Ducasse κι αυτός, έρχεται στις 17 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τον Alexandre Sempere, ο οποίος δίνει έμφαση στα βιολογικά προϊόντα και πειραματίζεται με τεχνικές εκχύλισης, αφυδάτωσης και ζύμωσης για να δημιουργήσει μια ζωντανή γευστική εμπειρία στο εστιατόριο Les Ombres.

Οι άλλοι δύο, που μας δίνουν ραντεβού στις 21 του μήνα, είναι ο Γιώργος Σαμοΐλης, που γνωρίσαμε στο Ω3, για να στήσει στη συνέχεια την Cantina στa Σεράλια του κάστρου στη Σίφνο, ένα εστιατόριο-προορισμό που κινείται και αυτό στον άξονα της βιωσιμότητας, της εντοπιότητας και της εποχικότητας, και ο Γκίκας Ξενάκης από το Aleria, όπου εδώ και πάνω από μια δεκαετία παρουσιάζει όλο και πιο φινετσάτα πιάτα που αποδίδουν, πολύ εκφραστικά, το νέο πρόσωπο της γευστικής μας κληρονομιάς.

Πηγή: gastronomos.gr

Φωτογραφία αρχείου: Jay Wennington – Unsplash

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x