3η Δεκεμβρίου: Εθνική και Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

3η Δεκεμβρίου: Εθνική και Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Το μήνυμα του σωματείου ΑμΕΑ Χανίων και της προέδρου του Αμαλίας Μπασιά, για την σημερινή εθνική και παγκόσμια ημέρα των ατόμων με πάσης φύσεως αναπηρία: “Μια διαφορετική 3η Δεκέμβρη φέτος. Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως σταθμός ορόσημο για το αναπηρικό κίνημα αλλά και για όλους τους ανθρώπους. Η παγκόσμια πανδημία μας βρήκε ίσως ξαφνικά, όμως έτοιμους για νέους αγώνες δύσκολους αλλά ενωμένους. Να βρούμε τη θέση μας στο νέο περιβάλλον που εξελίσσεται!

Φέτος συγκεντρωνόμαστε  διαδικτυακά. Μοιραζόμαστε όμως το ίδιο όραμα και τους ίδιους στόχους. Να αγωνιστούμε ως ένα κίνημα για αλλαγή για μια ισχυρότερη και καλύτερη θέση των αναπήρων στην κοινωνία του ΑΥΡΙΟ.

Χθες 2-12-2020 παρακολουθήσαμε τη διαδικτυακή μας εκδήλωση δυστυχώς εν μέσω COVID-19. Αφιερωμένη στην 3η Δεκέμβρη με θέμα: «Υγεία και ασφάλεια για εργαζόμενους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις» με συνδιοργανωτές το «Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας» και το Ινστιτούτο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν οι ιδιαίτερες ανάγκες στα θέματα της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας για τα Άτομα με Αναπηρία και χρόνιες παθήσεις».

Παρά τις καταστροφικές συνέπειες του COVID-19 προχωρούμε και ζητούμε μια ολοκληρωμένη ατζέντα για τα δικαιώματα των αναπήρων τόσο από την ελληνική πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια γενική και συνεκτική στρατηγική για την περίοδο 2021-2030 μετά τις συστάσεις του 2015 της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς είναι τα δικαιώματα και οι προοπτικές των γυναικών και των παιδιών με αναπηρίες καθώς και άλλων ομάδων που υφίστανται διακρίσεις ώστε να ενσωματωθούν σε αυτή την μελλοντική στρατηγική.

Με βελτιωμένες τις αναπηρικές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα και τα παράλληλα οφέλη. Να δημιουργηθεί μια κοινωνία στην οποία τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους. Βελτίωση βιοτικού επιπέδου και ποιότητας ζωής, ίσες ευκαιρίες στην εργασία και προσβασιμότητα σε όλα τα επίπεδα.

Αυτά όλα απαιτούν ανανεωμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Για ίσες ευκαιρίες. Για μια καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα.

Για αιώνες τα άτομα με αναπηρία ταπεινώνονται και στιγματίζονται και μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται τα δικαιώματά μας. Η πανδημία ήταν μια έντονη υπενθύμιση του πού βρισκόμαστε. Μας υπενθύμισε ότι εξακολουθούμε να θεωρούμαστε λιγότερο πολύτιμοι από τους άλλους. Κατέδειξε τους κινδύνους που διατρέχουν τα άτομα με αναπηρία που ζουν σε ιδρύματα σε σχέση με όσους ζουν με υπηρεσίες που βασίζονται στην κοινότητα. Δεν μπορούμε να μείνουμε ανέκφραστοι ενώ έχω ιδρυματοποιηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε όταν μας απαγορεύεται η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Μας λείπουν ακόμα και εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας (πχ οδοντιατρικές και άλλες).

Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την αναγκαστική και καταναγκαστική μεταχείριση και τον διαχωρισμό των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη βία που αντιμετωπίζουν γυναίκες και κορίτσια με αναπηρία – που διατρέχουν 2 έως 5 φορές περισσότερους κινδύνους από άλλες γυναίκες – και το χάσμα μεταξύ των φύλων και των αναπηριών που τους θέτει σε πολύ υψηλό κίνδυνο φτώχειας. Ενώ 3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άστεγοι, και 1 εκατομμύριο από αυτούς τους άστεγους είναι άτομα με αναπηρία, δεν μπορούμε να σταματήσουμε την εκστρατεία για το δικαίωμα πρόσβασης σε στέγαση, σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, στην προστασία από τις διακρίσεις.

Όταν ανακοινώνονται θετικές εξελίξεις για ένα εμβόλιο για το COVID 19, και τα άτομα με αναπηρία παραμελούνται και δεν είναι ορατά στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εμβολιασμό – δεν θα είμαστε σιωπηλοί.

Όταν το εμβόλιο διανέμεται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, θα κάνουμε εκστρατεία για ιεράρχηση και δωρεάν πρόσβαση στο εμβόλιο για τα άτομα με αναπηρία και το δίκτυο υποστήριξής τους και στην Ελλάδα.

Δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι έως ότου τα αδέρφια, οι αδελφές και οι συνομήλικοί μας με αναπηρία απελευθερωθούν από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό και είναι ελεύθεροι να πάνε στο σχολείο, να εργαστούν, να μάθουν, να ζήσουν μια ζωή σε ισότιμη βάση με άλλους.

Καλούμε την ελληνική πολιτεία να υιοθετήσει φιλόδοξους προϋπολογισμούς  που να επενδύουν σε πολιτικές υπέρ των ευάλωτων ομάδων.

Ανησυχούμε για οπισθοδρομικούς νόμους και πολιτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που επιδιώκουν να χωρίσουν και να κάνουν διακρίσεις – όταν βασίζεται στη μείωση των δικαιωμάτων των γυναικών, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, των φυλετικών, εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, της υποτίμησης των ηλικιωμένων και της έλλειψης προστασίας για τα παιδιά μας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ποικιλομορφία είναι μια αξία, όχι απειλή. Πιστεύουμε στο σύνθημα «ενωμένοι στην πολυμορφία». Και προωθούμε την ισότητα, την ένταξη, την αλληλεγγύη και τη μη διάκριση.

Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τις αξίες που κατοχυρώνονται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Τις οποίες έχει αποδεχτεί και υπογράψει και η Ελλάδα.

Πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για τη  Ελλάδα μας, για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς διακρίσεις”.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather