275 αυθαίρετα βρίσκονται στην… αναμονή για κατεδάφιση στην Κρήτη

275 αυθαίρετα βρίσκονται στην... αναμονή για κατεδάφιση στην Κρήτη

Με 275 πρωτόκολλα κατεδάφισης στα συρτάρια της, δηλαδή όσα είχε και στις αρχές του έτους, και με ανύπαρκτες χρηματοδοτήσεις, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – όπως άλλωστε συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα – προσπαθεί να «αποκωδικοποιήσει» τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης για τα περί άμεσων κατεδαφίσεων, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

Μάλιστα, έχει ειπωθεί, αν και μέχρι τώρα όχι επίσημα, ότι η αρμοδιότητα για τις κατεδαφίσεις σε αναδασωτέες περιοχές, περιοχές με ρέματα, χώρους με αυθαίρετα και κυρίως στον αιγιαλό θα περάσει σύντομα στην ευθύνη του ίδιου του Υπουργείου, εξέλιξη που στο Ηράκλειο σχολιάζουν σκωπτικά όσοι γνωρίζουν καταστάσεις και γεγονότα.

Όπως σημείωσε η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη με δηλώσεις της οι αποκεντρωμένες είναι ένα όργανο εκτελεστικό. Εάν αυτή η κρίσιμη – αλλά χωρίς κονδύλια- αρμοδιότητα μεταφερθεί στην ευθύνη του υπουργείου, τότε η διαδικασία θα γίνει ακόμη πιο δαιδαλώδης και ο χρόνος θα παραταθεί περαιτέρω με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη διαδικασία των κατεδαφίσεων, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν αυθαίρετα στον αιγιαλό,

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την ίδια την κ. Κοζυράκη, ότι έχουν κατατεθεί τρία αλλεπάλληλα τεκμηριωμένα αιτήματα για να διεκδικήσει από το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτήσεις ώστε να ξεκινήσουν οι εργολαβίες κατεδάφισης και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε έως τώρα, αφού και τα τρία απορρίφθηκαν!

Έτσι, αν μη τι άλλο, τοπικές αρχές κι εμπλεκόμενοι φορείς βλέπουν μάλλον με … καχυποψία την εξαγγελία αφού καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να διαχειριστεί επί της ουσίας το θέμα αυτό υπό το φόβο πάντα του τεράστιου πολιτικού κόστους.

Τα περισσότερα από αυτά τα πρωτόκολλα αφορούν σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που επρόκειτο να εκτελεστούν κατά προτεραιότητα, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και οδηγίες  από το αρμόδιο Υπουργείο, κάτι φυσικά που δεν έγινε ποτέ, ενώ τη … μερίδα του λέοντος παίρνει ο νομός Λασιθίου.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ουκ ολίγες φορές, έστειλε τελεσίγραφο στους ιδιοκτήτες  ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή της Ελούντας να προχωρήσουν στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών, μετά και την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ με την απόρριψη των προσφυγών που έκαναν οι ιδιοκτήτες, όμως ελάχιστα πράγματα έχουν προχωρήσει έως τώρα…

Πηγή: ekriti.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση