Προτάσεις του Μ.Βολουδάκη για τις εκδηλώσεις του “Ελλάδα 2021” στα Χανιά

Προτάσεις του Μ.Βολουδάκη για τις εκδηλώσεις του "Ελλάδα 2021" στα Χανιά

Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης απέστειλε επιστολή προς το Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη σχετικά με την χθεσινή συζήτηση στα Χανιά για τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, παρουσία της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων Γιάννας Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου.

Όπως σημειώνει ο χανιώτης βουλευτής:

“Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να συζητήσουμε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου το σχεδιασμό των επετειακών εκδηλώσεων στα Χανιά για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα δε μου επέτρεψαν να παραστώ.

Θα ήθελα όμως επιγραμματικά να αναφέρω δυο σκέψεις:

Πρώτον, ως προς το γενικό περιεχόμενο των δράσεων. Όπως έχω ήδη επισημάνει, πιστεύω ότι στο σχεδιασμό μας για το 2021, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα βασικά: το γεγονός ότι γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό του έθνους για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, ενός ξεσηκωμού «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Πρέπει να αναδείξουμε το γεγονός ότι το έθνος αναγεννήθηκε το 1821, ανακεφαλαιώνοντας σε μια λαμπρή στιγμή τη μακραίωνη ιστορία και κληρονομιά του. Και πρέπει βέβαια να τιμήσουμε τη μνήμη όλων των πρωτεργατών, των ηρώων και των μαρτύρων αυτού του ξεσηκωμού. Δε θέλω να επαναλαμβάνω τα αυτονόητα, όμως μερικές φορές γίνεται και αυτό αναγκαίο. Πάνω σε αυτά τα αυτονόητα, και στην ανάδειξη των επιτευγμάτων της πατρίδας μας από τότε ως σήμερα, μπορούμε να βασίσουμε τη συζήτηση για την πορεία του έθνους στο μέλλον.

Το δεύτερο σημείο αφορά την τοπική διάσταση.

Η Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη κηρύχθηκε στο μοναστήρι της Θυμιανής Παναγίας στα Σφακιά. Εκεί συνέρρευσαν εκπρόσωποι όλης της Κρήτης, αποφάσισαν τον ξεσηκωμό και εξέλεξαν τους «Αρχηγούς των Όπλων». Η Θυμιανή Παναγία στα Σφακιά λοιπόν,  θα πρέπει να είναι το επίκεντρο των δράσεων για τη 200η επέτειο της Επανάστασης στην Κρήτη και εκεί να λάβει χώρα η κεντρική εκδήλωση. Σχετική προεργασία κάνει ήδη ο Δήμος Σφακίων και η Ένωση Σφακιανών Νομού Χανίων.

 

Σε κάθε περίπτωση, θα είμαι στη διάθεσή σας για συνεργασία στην προετοιμασία ενός πλήρους προγράμματος για να τιμήσουμε στα Χανιά τη 200η επέτειο του 1821.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather