Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Το πρόγραμμα του εορτασμού της επετείου Ένωσης της Κρήτης

Το πρόγραμμα του εορτασμού της επετείου Ένωσης της Κρήτης

 

Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα εορτασμού της επετείου ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει εκδηλώσεις και τελετές την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου. Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι όπως κάθε χρόνο το φρούριο του Φιρκά, εκεί όπου πριν από 105 χρόνια, ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ύψωσαν την Ελληνική σημαία, σηματοδοτώντας την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

11:00 Στέψη του ανδριάντα του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου (Πλατεία Ελευθερίας)

Κατάθεση στεφάνων από μαθητές και σπουδαστές της πόλης των Χανίων,

παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Μετά τη στέψη θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια θα ανακρουστεί, από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων, ο Θούριος του Εθνάρχη και ο Εθνικός Ύμνος.

18.30 Εκδήλωση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναγόρευση του Θεόδωρου Βενιάμη και της Οικογένειας Δημητρίου Γελασάκη σε μεγάλους ευεργέτες του Ιδρύματος, καθώς και την αναγόρευση σε εταίρους του Ιδρύματος των Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, Συλλόγου Κρητών Αργυρούπολης «Η Κρήτη» και των Χρίστου Βασιλόπουλου και Δημήτρη Πετρόπουλου, παραγωγών της τηλεοπτικής εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου».

Η εκδήλωση θα κλείσει με το επετειακό δρώμενο «Οδοιπορικό στους τόπους και τις μνήμες» από τη μουσικοθεατρική ομάδα passe-partout.

Σημειώνεται ότι της εκδήλωσης θα προηγηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος, υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου του Ιδρύματος Νίκου Βούτση.

Θα σταλούν ιδιαίτερες προσκλήσεις από το Εθνικό Ίδρυμα που διοργανώνει την εκδήλωση.

ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

07.00-10.00 Μητροπολιτικός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου

Όρθρος Θεία Λειτουργία – Μνημόσυνο

11.00 Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα σχηματιστεί πομπή για την μεταφορά της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

11.30 Φρούριο Φιρκά

Τελετή έπαρσης τη σημαίας στο Φρούριο Φιρκά

Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από το Δήμαρχο Χανίων, κ. Αναστάσιο Βάμβουκα, και στην συνέχεια θα γίνει έπαρση της Σημαίας.

Ακολουθεί επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, με παρουσίαση νέων εκθεμάτων-δωρεών, και στη συνέχεια επίσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων.

Η ιστορία

Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου. Αιώνες αιμάτων και δακρύων στη μαρτυρική Κρήτη έβρισκαν επιτέλους την ιστορική τους δικαίωση.

Η επίσημη ανακήρυξη της ένωσης έγινε στα ηλιόλουστα Χανιά την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, μέσα σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα. «Η πόλις ηγρύπνησε στολιζομένη. Εορτάζει δε ο ουρανός, αποκατασταθείσης από της νυκτός της γαλήνης και ανατείλαντος εαρινού ηλίου. Οι δρόμοι παρουσιάζουν όψιν λειμώνων ευωδιαζόντων από τας μυρσίνας. Παντού είναι ανηρτημέναι Βυζαντιναί σημαίαι μεταξύ των κυανολεύκων. Συνωστίζονται παντού χωρικοί υψηλόκορμοι ζώσαι εικόνες του Θεοτοκοπούλου. Τα Κρητικόπουλα εις σμήνη κυκλοφορούν με τις φουφουλίτσες των. Από του Νικηφόρου Φωκά του εκδιώξαντος εκ Κρήτης τους Άραβας πρώτην φοράν Έλλην βασιλεύς αποβιβάζεται εις την νήσον» γράφει σε ανταπόκρισή της από τα Χανιά η αθηναϊκή εφημερίδα «Εστία». Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 11:50 το πρωί, όταν οι γηραιοί αγωνιστές Αναγνώστης Μάντακας, 94 ετών, και Χατζημιχάλης Γιάνναρης, 88 ετών, ύψωσαν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, ενώ την ίδια ώρα ερρίπτοντο 101 κανονιοβολισμοί από τα ναυλοχούντα ελληνικά πολεμικά πλοία.

 

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x