Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Στρατιωτική θητεία: Πώς και πότε θα γίνει η αύξηση στους 12 μήνες

 

Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες έχει αποφασίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από 1ης Ιανουαρίου 2021 η διάρκεια της θητείας θα διαμορφωθεί οριζόντια στους 12 μήνες για όλους, ανεξαρτήτως του αν κληθούν για κατάταξη στον Στρατό, στο Ναυτικό ή στην Αεροπορία.

Με σκοπό να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των στρατιωτικών μονάδων στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό, η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας για όσους καταταγούν στον Στρατό Ξηράς μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα διαμορφωθεί στους 12 μήνες, από εννέα που είναι σήμερα για όλους τους οπλίτες θητείας που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό.

Η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας θα παραμείνει αμετάβλητη στους 12 μήνες για όσους επιλέγονται να υπηρετήσουν στην Πολεμική Αεροπορία.

Στο Πολεμικό Ναυτικό η θητεία σήμερα είναι εννέα μήνες για όσους Έλληνες υπηρετούν σε πολεμικά πλοία και 12 για όσους τοποθετούνται σε υπηρεσίες ξηράς. Από το 2021 και στο Πολεμικό Ναυτικό η θητεία θα γίνει δωδεκάμηνη για όλους, ασχέτως του αν επιλέγονται ως μέλη πληρωμάτων πολεμικών πλοίων ή βοηθητικό προσωπικό σε υπηρεσίες στους ναυστάθμους. Με τον τρόπο αυτό οι ναύτες που κάνουν τη θητεία τους στο Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούν να μετακινούνται από υπηρεσίες σε πολεμικά πλοία και αντίστροφα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, έχει ήδη καταλήξει στην απόφαση για αύξηση του χρόνου της θητείας. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες ώστε όλοι οι Έλληνες που θα κληθούν να υπηρετήσουν τη θητεία τους από το 2021 και μετά να γνωρίζουν ότι θα παραμείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων για διάστημα 12 μηνών. Κάθε σειρά που καλείται ανά τρίμηνο για κατάταξη αποδίδει κατά μέσο όρο από 6.000 έως 10.000 άνδρες.

Σήμερα, όπου η τουρκική επιθετικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, οι στρατεύσιμοι που υπηρετούν στον Στρατό, στο Ναυτικό και την Αεροπορία υπολογίζονται σε περίπου 40.000. Με την παραμονή των υπόχρεων στράτευσης στις μονάδες τους για διάστημα 12 μηνών, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η αύξηση του ποσοστού στελέχωσης σε κρίσιμους σχηματισμούς.

Τι ισχύει για όσους ήδη υπηρετούν

Ένα βασικό ερώτημα είναι τι θα ισχύσει για τους στρατεύσιμους που ήδη υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και πρόκειται να απολυθούν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους ήδη υπηρετούντες οπλίτες, ναύτες και σμηνίτες δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη που φαίνεται να υιοθετούν τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προβλέπεται ο διαχωρισμός των ήδη υπηρετούντων σε δύο διαφορετικές κατηγορίες.

Το κριτήριο θα είναι το υπόλοιπο θητείας που θα έχουν οι ήδη υπηρετούντες την 1η Ιανουαρίου του 2021. Όσοι έχουν υπόλοιπο θητείας μεγαλύτερο των έξι μηνών, θα υπηρετήσουν συνολικά 12 μήνες, είτε υπηρετούν στον Στρατό, είτε έχουν μετατεθεί σε πολεμικό πλοίο. Οι υπόλοιποι που θα φοράνε τα χακί την 1η Ιανουαρίου έχοντας υπόλοιπο θητείας μικρότερο των έξι μηνών, θα υπηρετήσουν κάποιες ημέρες επιπλέον, κάτι που μένει να διευκρινιστεί. «Οι μονάδες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στελέχωσης τώρα, άρα το μέτρο της αυξημένης θητείας πρέπει να έχει άμεση εφαρμογή», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» κυβερνητικό στέλεχος με γνώση του σχεδιασμού.

Πηγή: protothema.gr

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x