Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Σε ανοδική πορεία η γρίπη. Περισσότερη επιφυλακή συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και παραμονή στο σπίτι για τους ασθενείς έως την πλήρη ανάρρωσή τους, σωστή και έγκαιρη χρήση των κατάλληλων φαρμάκων, καθώς και εμβολιασμό –ακόμα και τώρα– συστήνουν προς τους πολίτες οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η εποχική γρίπη θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για αρκετές εβδομάδες ακόμα.

Ήδη οι υπηρεσίες υγείας της χώρας «λυγίζουν» κάτω από τον μεγάλο αριθμό των ασθενών με συμπτώματα της νόσου: η αναμονή σε τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι πολύωρη και –κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων– φτάνει ακόμα και τις έξι ώρες στα παιδιατρικά νοσοκομεία, ενώ η ζήτηση για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχει «εκτιναχθεί», αφού τουλάχιστον 65-70 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν σε καθημερινή βάση να εισαχθούν στην εντατική. Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την «εγκληματική ολιγωρία της πολιτείας» από την οποία ζητεί να στελεχώσει άμεσα τις μονάδες εντατικής θεραπείας για να ανοίξουν τα 150 κλειστά κρεβάτια εντατικής.

Όπως αναφέρεται σε νέα εγκύκλιο για την εποχική γρίπη, που απέστειλε χθες το υπουργείο Υγείας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, «αναμένεται συνέχιση της δραστηριότητας της γρίπης τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα εβδομάδες». Η υπεύθυνη του τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Θεανώ Γεωργακοπούλου, διευκρίνισε ότι πλησιάζουμε προς την κορύφωση του επιδημικού κύματος γρίπης, η οποία αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με την εμπειρία προηγούμενων ετών, η νόσος θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τον πληθυσμό, αν και σε όλο και μικρότερο βαθμό, έως περίπου τα τέλη Μαρτίου. Έως και την περασμένη Πέμπτη είχαν καταγραφεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ 112 περιστατικά γρίπης με νοσηλεία στην εντατική και 18 θάνατοι, ενώ σύμφωνα με την κ. Γεωργακοπούλου και αυτή την εβδομάδα δηλώνονται από τα νοσοκομεία νέες εισαγωγές στην εντατική και θάνατοι λόγω επιπλοκών της γρίπης. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από το νοσοκομείο Βόλου δηλώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι θάνατοι δύο ηλικιωμένων που είχαν προσβληθεί από γρίπη.

Η δραστηριότητα της γρίπης φέτος είναι πιο έντονη, γεγονός που οφείλεται στην επικράτηση της γρίπης Α (Η1Ν1) και η οποία έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί περισσότερες εισαγωγές στην εντατική και θανάτους, ενώ πλήττει ακόμα και άτομα μικρής ηλικίας. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι –οπόταν επικράτησαν κυρίως ιοί της γρίπης Β– εισήχθησαν σε ΜΕΘ συνολικά 107 ασθενείς (ήδη εφέτος έχουμε ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό) και δηλώθηκαν 42 θάνατοι.

Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν εφέτος σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί, αν και ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Στην εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Υγείας τονίζεται η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, ο οποίος μπορεί να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Προς το παρόν, εμβόλια στα φαρμακεία δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα –εξαντλήθηκαν από τα τέλη Δεκεμβρίου– ωστόσο αναμένεται η έκτακτη εισαγωγή 50.000 εμβολίων από τον ΕΟΦ. Πάντως, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, η ζήτηση είναι ελάχιστη, κυρίως από κάποιους «αμελείς» που θορυβήθηκαν από τον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων λόγω γρίπης.

Πηγή: Καθημερινή

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x