Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Πτώση 65% στον διεθνή τουρισμό το α’ εξάμηνο του 2020

 

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις σημείωσαν πτώση κατά 93% τον περασμένο Ιούνιο σε σύγκριση με εκείνον του 2019, με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, να δείχνουν τη σοβαρή επίδραση που είχε ο COVID-19 στον τομέα.

Σύμφωνα με το νέο βαρόμετρο από την εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 65% κατά το α’ εξάμηνο του έτους. Αυτό αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου μείωση, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο έκλεισαν τα σύνορά τους και εισήγαγαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως απάντηση στην πανδημία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών άρχισε να ανοίγει ξανά για τους διεθνείς τουρίστες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αναφέρει ότι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, το 53% των προορισμών είχε μειώσει τους ταξιδιωτικούς του περιορισμούς. Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις παραμένουν επιφυλακτικές και αυτή η τελευταία έκθεση δείχνει ότι τα lockdown που εισήχθησαν το α’ εξάμηνο του έτους είχαν τεράστια επίδραση στον διεθνή τουρισμό. Η απότομη και ξαφνική πτώση των αφίξεων έθεσε σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΤ, η τεράστια πτώση της διεθνούς ταξιδιωτικής ζήτησης την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 μεταφράζεται σε απώλεια 440 εκατ. διεθνών αφίξεων και περίπου 460 δισ. δολ. σε έσοδα στον διεθνή τουρισμό. Αυτό είναι περίπου πενταπλάσιο της απώλειας των διεθνών τουριστικών εσόδων που καταγράφηκαν το 2009 εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, Zurab Pololikashvili σχολίασε: “Το πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Τουριστικό Βαρόμετρο δείχνει τη βαθιά επίδραση που έχει αυτή η πανδημία στον τουρισμό, έναν τομέα στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τα προς το ζην. Ωστόσο, τα ασφαλή και υπεύθυνα διεθνή ταξίδια είναι πλέον δυνατά σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν στενά με τον ιδιωτικό τομέα για να επανεκκινήσει ο παγκόσμιος τουρισμός. Η συντονισμένη δράση είναι το κλειδί”.

Παρά το σταδιακό άνοιγμα πολλών προορισμών από το β’ μισό του Μαΐου, η αναμενόμενη βελτίωση των διεθνών τουριστικών αριθμών κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της θερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο δεν πραγματοποιήθηκε. Η Ευρώπη δέχθηκε το δεύτερο πιο σκληρό πλήγμα από όλες τις περιοχές, με μείωση 66% στις αφίξεις τουριστών το α’ εξάμηνο του 2020. Η Αμερική (-55%), η Αφρική και η Μέση Ανατολή (και οι δύο -57%) υπέφεραν επίσης. Ωστόσο, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν αυτή που αισθάνθηκε περισσότερο τον αντίκτυπο του COVID-19 στον τουρισμό, με μείωση 72% το α’ εξάμηνο του 2020.

Σε υποπεριφερειακό επίπεδο, η ΒΑ Ασία (-83%) και η νότια, μεσογειακή Ευρώπη (-72%) υπέστη τις μεγαλύτερες μειώσεις. Όλες οι διεθνείς περιφέρειες και υποπεριφέρειες κατέγραψαν πτώσεις άνω του 50% στις αφίξεις το διάστημα Ιανουάρίου-Ιουνίου 2020. Η συρρίκνωση της διεθνούς ζήτησης αντικατοπτρίζεται επίσης στις διψήφιες μειώσεις των διεθνών τουριστικών δαπανών μεταξύ των μεγάλων αγορών. Σημαντικές αγορές εξερχόμενου τουρισμού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα εξακολουθούν να βρίσκονται σε στασιμότητα, αν και ορισμένες αγορές, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν δείξει κάποια βελτίωση από τον Ιούνιο.

Κοιτώντας στο μέλλον, φαίνεται πιθανό ότι η μειωμένη ταξιδιωτική ζήτηση και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα για το υπόλοιπο του έτους. Τον Μάιο, ο ΠΟΤ κατέγραψε τρία πιθανά σενάρια, επισημαίνοντας μειώσεις 58%-78% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2020. Οι τρέχουσες τάσεις έως τον Αύγουστο δείχνουν πτώση της ζήτησης πλησιέστερα στο 70% (Σενάριο 2), ειδικά τώρα καθώς ορισμένοι προορισμοί επανεισάγουν περιορισμούς στα ταξίδια.

Η επέκταση των σεναρίων έως το 2021 δείχνει μια αλλαγή στην τάση του επόμενου έτους, με βάση τις παραδοχές της σταδιακής και γραμμικής άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών, τη διαθεσιμότητα ενός εμβολίου ή θεραπείας και την επιστροφή της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών. Ωστόσο, παρ‘όλα αυτά, η επιστροφή στα επίπεδα του 2019, όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις, θα διαρκέσει από 2 έως 4 χρόνια.

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x