Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Νέο “ράλι” στις τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης. “Φωτιά” στις τσέπες των καταναλωτών

Νέο “ράλι” στις τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης. “Φωτιά” στις τσέπες των καταναλωτών

 

«Φωτιά» πήραν ξανά οι τιμές των καυσίμων, αφού από το τέλος του 2018 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί πάνω από 13 λεπτά το λίτρο, την ώρα που τα 63 στα 100 ευρώ είναι φόροι στην λιανική τιμή της αμόλυβδης.

Τον περασμένο Οκτώβριο η διεθνής τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στα 77,7 δολάρια, αλλά μέσα στο δίμηνο που ακολούθησε κατρακύλησε στα χαμηλά επίπεδα των 50,44 δολαρίων το βαρέλι.

Σε αυτό το διάστημα (και) οι Έλληνες καταναλωτές είδαν με ανακούφιση τις λιανικές τιμές των καυσίμων να υποχωρούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, όχι βέβαια λόγω κάποιας αλλαγής στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ή στο ΦΠΑ, αλλά λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών.

Η εικόνα αυτή έχει πλέον αναστραφεί και οι καταναλωτές διαπιστώνουν έντρομοι ότι οι πινακίδες των πρατηρίων καυσίμων έχουν αρχίσει να “βαραίνουν» επικίνδυνα, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών. Στα μέσα Απριλίου, η τιμή του Brent έχει επιστρέψει στα επίπεδα των 71 δολαρίων.

Τι δείχνει το Παρατηρητήριο Τιμών καυσίμων
Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης έχει εκτιναχθεί στα 1,628 ευρώ/ λίτρο, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται πια στα 1,354 ευρώ/λίτρο. Αν ανατρέξει, δε, κανείς στα επιμέρους στοιχεία, που αφορούν στις τιμές ανά Νομό, θα διαπιστώσει ότι ήδη στις Κυκλάδες η μέση τιμή έχει σπάσει το φράγμα των 1,80 ευρώ, ενώ στην Ευρυτανία, στην Κεφαλονιά, στα Δωδεκάνησα και στη Σάμο η μέση τιμή βρίσκεται πάνω από τα 1,70 ευρώ/ λίτρο.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπορεί να «σκαρφαλώσει» 10 δολάρια υψηλότερα, δηλαδή να φτάσει στα 80 δολάρια, ενώ ακόμα και οι πιο συντηρητικοί, όπως η Goldman Sachs, αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους, ανεβάζοντας τον πήχη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους στα 72,5 δολάρια, αντί αρχικής εκτίμησης 65 δολαρίων το βαρέλι.

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς καυσίμων προειδοποιούν ότι λίαν συντόμως οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις, που θα οδηγήσουν τη μέση τιμή της αμόλυβδης προς τα επίπεδα των 1,7 ευρώ/ λίτρο.

Το συγκριτικό τεστ με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι για ακόμα μια φορά αποκαρδιωτικό. Με την μέση τιμή στα 1,611 ευρώ/ λίτρο (στοιχεία 8/4/2019), η Ελλάδα κοντράρει στα ίσια την Ολλανδία, που κατέχει την πρωτιά στην Ευρωζώνη, με μέση τιμή 1,688 ευρώ/ λίτρο, αλλά σαφώς υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και πολύ μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη για τους Ολλανδούς καταναλωτές.

Εάν επιχειρήσει, δε, να συγκρίνει κανείς το ακριβώς πληρώνουν οι Έλληνες για τις μετακινήσεις τους και τι πληρώνουν οι Πορτογάλοι ή οι Ισπανοί, μάλλον θα πέσει σε κατάθλιψη, αφού οι διαφορές- σε βάρος των Ελλήνων- φτάνουν στα 20 λεπτά ανά λίτρο.

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x