Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Κατέρρευσε τμήμα παλιού κτιρίου της οδού Νεάρχου. Για κινδύνους τραυματισμού προειδοποιεί το ΤΕΕ

 

Ένα τμήμα της κεραμοσκεπής του εγκαταλελειμμένου νεοκλασικού κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Νεάρχου και Γιαμπουδάκη, κατέρρευσε χθες το πρωί. Το συγκεκριμένο κτίριο το οποίο ανήκε στον πρώην πρόεδρο του ΕΒΕΧ Δημοσθένη Γαγάνη, παραμένει ακατοίκητο και ασυντήρητο για πολλά χρόνια με τους παρόντες ιδιοκτήτες του, μια εταιρεία real estate, να μην κάνουν καμία ενέργεια άρσης της επικινδυνότητας του. Σημειώνεται ότι το κτίριο αυτό έχει κηρυχθεί διατηρητέο, κατά συνέπεια οι όποιες παρεμβάσεις θα έπρεπε να γίνουν με έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την κατάρρευση ευτυχώς δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός, ωστόσο, οι αρχές για λόγους ασφαλείας τοποθέτησαν προειδοποιητικές ταινίες και σήμανση γύρω από το κτίριο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και εξέταση του χώρου από μηχανικούς που θα κληθούν να συντάξουν έκθεση για τη στατικότητά του.

Για την συγκεκριμένη κατάρρευση το ΤΕΕ/ΤΔΚ με ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή την κατάρρευση τμήματος στέγης του διπλανού μας κτηρίου (οδός Νεάρχου 21) επανερχόμαστε στην από 10-10-2018 επιστολή μας και στην πρόθεση μας να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια συντονισμού  όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων για την διαπίστωση και επίλυση τέτοιων επικίνδυνων και γνωστών προβλημάτων στην πόλη μας.

Συγκεκριμένα το διπλανό μας κτήριο, είναι ένα ιδιωτικό εγκαταλελειμμένο κτήριο το οποίο έχει κηρυχτεί  διατηρητέο μνημείο ενώ μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν καθώς η δομική του κατάσταση είναι άθλια και έχει κριθεί εξαιρετικά επικίνδυνο . Το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες του δεν ενδιαφέρονται για την επισκευή του ή τουλάχιστον για προσωρινή άρση της ετοιμορροπίας του δεν θα πρέπει να πτοεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες για να λειτουργήσουν όπως πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις και να μην θρηνήσουμε θύματα την επόμενη φορά.

Όπως είχαμε επισημάνει και στο προαναφερόμενο έγγραφο μας «…Εκτός του ότι ένα εγκαταλειμμένο κτίριο μπορεί να καταστραφεί και να χαθεί έτσι ένας πολύτιμος οικονομικός και πολιτισμικός πόρος, μπορεί να σκοτώσει κόσμο είτε που έχει βρει καταφύγιο μέσα, ή και διερχόμενους. Οι αρμόδιες αρχές για να αντιμετωπίσουν τις απειλές, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις κινδύνου, χαρτογραφώντας το ρίσκο για κάθε μια από αυτές, καταγράφοντας  εγκαταλειμμένα μνημεία και άλλα κτίρια, όπως και τα ήδη γνωστά για την πολιτική προστασία σημεία ενδιαφέροντος. Θα πρέπει λοιπόν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν συγκεκριμένοι τρόποι πρόληψης, έτσι ώστε να μην λάβουν χώρα οι απειλές ή να μειωθούν σημαντικά  οι επιπτώσεις…»

Βάσει των παραπάνω θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάληψη δράσης τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x