Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Ανοδο της θερμοκρασίας απο την Κυριακή σε καλοκαιρινά επίπεδα αλλά και μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα

 

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες  αναμένεται να σημειωθούν στην Κρήτη, ειδικά τη Δευτέρα και την Τρίτη, σε συνδυασμό και με την επικράτηση των νοτίων ανέμων. Η θερμή «εισβολή» μάλιστα, αναμένεται από το Σάββατο το βράδυ  να επεκταθεί από τα νότια επηρεάζοντας κυρίως περιοχές της νότιας Ελλάδας και ιδιαίτερα την Κρήτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, αναμένεται και η  μεταφορά Αφρικανικής σκόνης η οποία θα προκαλέσει μία θολότητα στην ατμόσφαιρα χωρίς όμως, με τα έως τώρα στοιχεία, να ανεβάζει πολύ υψηλά τα επίπεδα  των εισπνεύσιμων μικροσωματιδίων κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.

Αναλυτικότερα, ο κ. Λέκκας αναφέρει τα εξής:

Το πεδίο των Χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων που επηρεάζει τη χώρα μας επιφυλάσσει συνθήκες αστάθειας και για αύριο Παρασκευή με βροχές  και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας.  Στην Κρήτη οι συνθήκες αστάθειας είναι πολύ πιο περιορισμένες και αναμένεται κάποια πρόσκαιρη αύξηση των νεφώσεων με μικρή την πιθανότητα για κάποια ασθενή παροδική βροχή σε τοπικό πάντα επίπεδο. Ιδιαίτερα θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι δεν ευνοείται,  προς το παρόν,  η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στο νησί μας  διατηρώντας έτσι καθαρότητα στην ατμόσφαιρα.

Η θερμή εισβολή που αναμένεται από το Σάββατο το βράδυ να επεκταθεί από τα νότια επηρεάζοντας κυρίως περιοχές της νότιας Ελλάδας και ιδιαίτερα την Κρήτη θα δώσουν πλέον καλοκαιρινό τόνο στις θερμοκρασίες, από την Κυριακή και μετά, ανεβάζοντας τις ελάχιστες τιμές προς τους 18⁰C με τις μέγιστες όμως ακόμα υψηλότερα φθάνοντας και ξεπερνώντας στη συνέχεια ακόμη και τους 30⁰C.  Οι ατμοσφαιρικές αυτές συνθήκες ευνοούν και πάλι τη μεταφορά σκόνης στην Κρήτη, σταδιακά από την Κυριακή και μετά, και αναμένεται να προκαλέσουν μία θολότητα στην ατμόσφαιρα η οποία θα είναι πιο έντονη πιθανά την Τρίτη.

Για αύριο Παρασκευή αναμένεται καλός καιρός με ηλιοφάνεια για την Ανατολική Κρήτη ενώ στα δυτικά θα κάνουν την εμφάνιση τους λίγες νεφώσεις οι οποίες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να σημειωθεί κάποια ασθενής παροδική βροχή κατά τόπους. Οι νεφώσεις αυτές θα κάνουν αργότερα την εμφάνιση τους και ανατολικότερα αλλά η πιθανότητα για κάποια ασθενή έστω παροδική βροχή είναι αρκετά μικρή.

Οι άνεμοι στα βόρεια τμήματα του νησιού θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις τις πρωινές ώρες (στα νότια όμως θα είναι γενικά από Νότιες διευθύνσεις) ενώ μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε όλα τα πελάγη από Δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3 – 4 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε ανοιξιάτικα επίπεδα για τις βραδινές ώρες με την ελάχιστη γύρω από τους 12 έως 14⁰C (στην ενδοχώρα και σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα είναι κάτω από τους 10⁰C) ενώ η μέγιστη τιμή της θα κυμανθεί γύρω από τους 22⁰C.

Το Σάββατο αναμένεται πολύ καλός καιρός με ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα κυμαίνονται στα 2 – 3 και κατά τόπους έως και τα 4 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με της Παρασκευής.

Καλός θα είναι ο καιρός και για την Κυριακή με ηλιοφάνεια το πρωί ενώ μετά το μεσημέρι θα κάνουν την εμφάνιση τους λίγες αραιές υψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα στραφούν από Νότιες έως και Νοτιοανατολικές διευθύνσεις με την ένταση τους και πάλι να κυμαίνεται στα 3 – 4 Μποφώρ. Λόγω της θερμής εισβολής από τα νότια οι θερμοκρασίες θα ανέβουν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα με τις μέγιστες τιμές να κορυφώνονται στους 30⁰C.  Αν και οι θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα θα είναι καλοκαιρινές οι θερμοκρασίες στη θάλασσα διατηρούνται στα φυσιολογικά για την εποχή τους επίπεδα με μία διακύμανση στους 18 έως και 20⁰C.

Η καλοκαιρία αναμένεται να συνεχισθεί και την επόμενη εβδομάδα με τους ανέμους να διατηρούν τη Νότια τάση τους,  και πιθανά να ενισχυθούν λίγο περισσότερο την Τρίτη, με τις θερμοκρασίες να σημειώνουν υψηλές τιμές ξεπερνώντας μάλιστα κατά τόπους, στη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και τους 32⁰C.

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x