Ψηφιακός μετασχηματισμός: Αρωγός της ΕΕΤΑΑ η Περιφέρεια Κρήτης

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Αρωγός της ΕΕΤΑΑ η Περιφέρεια Κρήτης

Τα οφέλη που θα έχουν Δήμοι και Περιφέρειες από την εφαρμογή του προγράμματος «Αναδιοργάνωση & Διοικητική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού. Απλούστευση και Προτυποποίηση Διαδικασιών Λειτουργίας ΟΤΑ», παρουσίασε σε σειρά ημερίδων που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με θέμα: «Απλούστευση Διαδικασιών – Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση» σε όλη την Ελλάδα, με αρωγό της την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία αποτελεί παράδειγμα με τις καλές πρακτικές της στον τομέα αυτό, βασισμένη στο Στρατηγικό της Σχεδιασμό για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση αλλά και την εφαρμογή της στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Με αφορμή την προσπάθεια αυτή, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι «στην επιτυχία υλοποίησης του νέου αρχιτεκτονικού σχήματος το διαδίκτυο και η ψηφιακή τεχνολογία μπορούν να αποτελέσουν αναντικατάστατο «εργαλείο» διαφάνειας, προγραμματισμού, βελτίωσης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια τη στρατηγική της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα, μέσα και από τον ορισμό αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη, επιδιώκουμε να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά» ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

Και συνέχισε: «Το επιτυχημένο παράδειγμα της λειτουργίας της διεύθυνσης μεταφορών, μας δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει να συνεχίσουμε. Δεν αρκούμαστε στις βραβεύσεις και τις αναφορές για την Περιφέρεια Κρήτης, ως μοντέλο καλών πρακτικών στον τομέα της Αυτοδιοίκησης. Έχουμε βάλει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διοργάνωση παραγωγικών σχεδίων με τελικό στόχο τη σωστή και γρήγορη εξυπηρέτηση του Πολίτη».

Σ’ όλες τις παραπάνω ημερίδες παραβρέθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου παρουσιάζοντας τον Στρατηγικό Σχεδιασμό και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης.

«Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι το θέμα της απλούστευσης των  διαδικασιών, παράλληλα με την ψηφιακή καινοτομία. Στην πραγματικότητα η απλούστευση των διαδικασιών είναι η βάση πάνω στην οποία μπορεί να πρέπει στηριχθεί με ασφάλεια η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Οι διαδικασίες στο δημόσιο χρόνια είναι βαριά γραφειοκρατικές, αυτό το έργο έχει ήδη καθυστερήσει, και κατά συνέπεια το χαιρετίζουμε. Είναι ένα έργο “σημαία”, με προϋπολογισμό που στο σύνολο των φάσεων του θα φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ, θα επιχειρήσει να μετασχηματίσει – απλουστεύσει το θεσμικό πλαίσιο του Δημόσιου Τομέα και να εκσυγχρονίσει τη Δημόσια Διοίκηση», δήλωσε ο κ. Κώτσογλου.

Και πρόσθεσε: «Εμείς στην Περιφέρεια Κρήτης από τη στιγμή που ξεκινήσαμε την εφαρμογή του Στρατηγικού μας Σχεδιασμού για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δουλεύουμε στην κατεύθυνση απλούστευσης των διαδικασιών κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕΤΑΑ, μας ζήτησε να συνδράμουμε το έργο τηςΠαρουσιάσαμε στην Αττική, μαζί με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε Κομοτηνή, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Περιφέρεια Νήσων αλλά και σε Λαμία, Λάρισα με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης τον Δρ. Νίκο Ραπτάκη, συνάδελφο, συμφοιτητή και πάνω από όλα φίλο και γενικά έχουμε ένα έργο, να δείξουμε το πόσο η απλούστευση των διαδικασιών βοηθάει στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και κατά συνέπεια στην εξυπηρέτηση του Πολίτη, στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα που είναι οι αξίες και οι πυλώνες της διακυβέρνησής μας».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση