Υψηλότερη η αποχή στα αστικά κέντρα. Πόσοι δεν ψήφισαν στην Κρήτη

Υψηλότερη η αποχή στα αστικά κέντρα. Πόσοι δεν ψήφισαν στην Κρήτη

Ελαφρώς κάτω από το 60% κυμαίνεται η συμμετοχή στις ευρωεκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου εσωτερικών. Συγκεκριμένα, με ενσωματωμένο το 74,14%, το ποσοστό της αποχής στην ελληνική Επικράτεια προσδιορίζεται στο 41,73%.

Συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2014, φαίνεται πως η αποχή παραμένει στα ίδια επίπεδα, καθώς πριν από πέντε χρόνια διαμορφώθηκε στο 40,8%. Η πραγματικότητα είναι πάντως πως παρότι θεωρητικά υποχρεωτική η διαδικασία των εκλογών, στην Ελλάδα τα ποσοστά της αποχής τείνουν να αυξάνουν τα τελευταία χρόνια.

Περιφέρειες με υψηλά και χαμηλά ποσοστά αποχής

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο κατανέμεται αυτό το ποσοστό της αποχής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ανά τις Περιφέρειες της Επικράτειας. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως σε γενικές γραμμές οι πολίτες στην επαρχία έδειξαν υψηλότερο ζήλο, σε σχέση με τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν στα αστικά κέντρα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Το ποσοστό της αποχής σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Πρωταθλήτρια στην αποχή αναδεικνύεται όπως φαίνεται η Α’ Αθήνας με 51% με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Ακολουθούν οι περιφέρειες της Α’ και της Β’ Πειραιώς.

Δείτε αναλυτικά τα ποσοστά της αποχής στην Αττική:

Α’ Αθήνας 51%

Α’ Πειραιώς 48%

Β’ Πειραιώς 44,9%

Β2 Δυτικός Τομέας Αθηνών 39,3%

Β3 Νότιος Τομέας Αθηνών 39,2%

Β1 Βόρειος Τομέας Αθήνας 35,2%

Β’ Δυτικής Αττικής 35%

Α’ Ανατολικής Αττικής 34,5%

Ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο στην Επικράτεια το ποσοστό αποχής στην Α’ Θεσσαλονίκης, που κυμαίνεται στο 44,1% με την εως τώρα ενσωμάτωση του υπουργείου Εσωτερικών. Αρκετά πιο αυξημένη η συμμετοχή των ψηφοφόρων που ψηφίζουν στην Β’ Θεσσαλονικής, όπου η αποχή περιορίστηκε στο 33,9%.

Υψηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές στην Κρήτη

Στις υπόλοιπες περιφέρειες ανά την Ελλάδα έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην Κρήτη. Με εξαίρεση τα Χανιά, όπου η αποχή ξεπέρασε το 40%, οι υπόλοιπες περιοχές στο νησί κατέγραψαν σημαντική συμμετοχή.

Δείτε αναλυτικά το ποσοστό της αποχής στις περιφέρειες της Κρήτης:

Χανιά 40,8

Λασίθι 36,7%

Ηράκλειο Κρήτης 32,8%

Ρέθυμνο 32,3%

Τέλος, ικανοποιητική κρίνεται η συμμετοχή στην περιφέρεια Αχαΐας, όπου ανήκει και ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, ο Δήμος Πατρέων. Το ποσοστό της αποχής στην Αχαΐα κυμαίνεται στο 37%. Υψηλότερη από τον μέσο όρο η αποχή σε Εβρο (46,2%), Ευρυτανία όπου άγγιξε το 53,8% και Γρεβενά (43,4%).

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather