Υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση με ΕΤΕπ για τη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης

Υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση με ΕΤΕπ για τη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της διοίκησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) υπέγραψαν την Πέμπτη σε ειδική τελετή στην Αθήνα μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση ύψους 178 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, του μεγαλύτερη νησιού της χώρας.

Το νέο δάνειο της ΕΤΕπ, εικοσαετούς διάρκειας, θα χρηματοδοτήσει το 50% του κόστους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης που αποτελείται από δυο υποθαλάσσια καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 150 kV, μεταξύ της χερσονήσου του Μαλέα στην Πελοπόννησο και του Κόλπου του Κισσάμου στην Κρήτη. Το έργο αναμένεται να ηλεκτριστεί εντός του 2020.

«Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της χώρας, με σημαντικό οικονομικό όφελος και υψηλό περιβαλλοντικό  αποτύπωμα. Χαιρετίζω τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΑΔΜΗΕ και συνολικά στις προοπτικές της χώρας. Άλλωστε η ΕΤΕπ αποτελεί επί χρόνια πολύτιμο στρατηγικό εταίρο και βασικό παράγοντα για την υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, στον ελληνικό ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευθεί να στηρίξει τον μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα και με χαρά χρηματοδοτούμε αυτό το οραματικό πρότζεκτ, αξίας 350 εκατ. ευρώ, που είναι ζωτικής σημασίας για την αυξημένη χρήση καθαρής ενέργειας. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, μια από τις μεγαλύτερες υποθαλάσσιες διασυνδέσεις στον κόσμο, η οποία θα ωφελήσει τους Έλληνες καταναλωτές και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Andrew McDowell, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδιος για την Ελλάδα και τις χρηματοδοτήσεις στον ενεργειακό κλάδο διεθνώς.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που επί των ημερών μας ωρίμασε το μεγαλύτερο –μέχρι στιγμής- έργο στην ιστορία του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα μεγάλα οφέλη των νησιωτικών διασυνδέσεων, που αποτελούν προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ και του βασικού μετόχου του, του ελληνικού Δημοσίου. Η στήριξη της ΕΤΕπ, η οποία χρηματοδοτεί και ένα ακόμα εμβληματικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, τη διασύνδεση των Κυκλάδων είναι εξαιρετικά σημαντική και προσβλέπουμε σε εμβάθυνση της μακροχρόνιας συνεργασίας μας», δήλωσε ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.

Η ΝΕΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ 

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στην παρούσα φάση, η ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη παράγεται από πετρελαϊκές μονάδες που χρησιμοποιούν εισαγόμενο πετρέλαιο. Μετά την ηλέκτρισή της, η νέα διασύνδεση αναμένεται να καλύψει το 34-40% της ζήτησης για ρεύμα στην Κρήτη, να επιτρέψει την πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά τις περιόδους αιχμής και υψηλής εποχιακής ζήτησης».

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση «η νέα διασύνδεση θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των κλάδων αιολικής ενέργειας και υβριδικής ανανεώσιμης ενέργειας στη Κρήτη, επιτρέποντας την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού του νησιού για την παραγωγή καθαρής ενέργειας για την υπόλοιπη χώρα».

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΤΕπ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες ενεργειακών projects διεθνώς. Κατά την τελευταία πενταετία, έχει χορηγήσει κεφάλαια ύψους 2,2 δις. Ευρώ για να στηρίξει νέες επενδύσεις για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού, την αναβάθμιση των δικτύων διανομής και μεταφοράς  ενέργειας και την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έχει χρηματοδοτήσει νέα αιολικά πάρκα, την αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής του ΔΕΔΔΗΕ τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά καθώς και τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, το μεγαλύτερο κατασκευαστικό project που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.

Το 2018, η ΕΤΕπ ολοκλήρωσε νέες χρηματοδοτικές συμφωνίες ύψους 1,9 δις. ευρώ για τη στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας πληθώρας ελληνικών εταιρειών, τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών και την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών στις πόλεις. Στην παρούσα φάση, η συνολική έκθεση της ΕΤΕπ σε projects στην Ελλάδα ανέρχεται σε 19 δις. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather