ΥπΑΑΤ: Στις 19 Δεκεμβρίου η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης

ΥπΑΑΤ: Στις 19 Δεκεμβρίου η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης

Ανακοινώσεις που θα φέρουν τα πάνω- κάτω έκανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, στους εκπροσώπους των αγροτών που μετέβησαν στην Αθήνα, όπου και είχαν συνάντηση μαζί του.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών – Ελαιουργών Κρήτης Μύρωνας Χιλετζάκης, ο κ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε ότι «τρέχουν»« οι διαδικασίες για να αλλάξει ο ελαιοκομικός νόμος του 1953, με άλλον σύγχρονο, ο οποίος μπορεί να έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και κατά συνέπεια προς εφαρμογή του, ως τον ερχόμενο Απρίλη.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα φέρει πολλές αλλαγές σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως για παράδειγμα σε αυτό της δακοκτονίας, το οποίο «καίει» τα τελευταία χρόνια τους ελαιοπαραγωγούς και της Κρήτης και έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή, το προϊόν και την τοπική Οικονομία.

Παράλληλα, σημαντική εξέλιξη έχουμε ως προς την ενίσχυση του ελαιοπαραγωγικού κλάδου. Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι από το 2019 η ελιά θα ενταχθεί στα Προγράμματα Ήσσονος Σημασίας, με στόχο την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών.

Οι αγρότες, όπως επισημαίνει ο κ. Χιλετζάκης, είχαν τονίσει νωρίτερα, πως η κατάσταση στην Κρήτη, είναι οριακή, αφού ο δάκος, η σχινοκαρπία και η ανοβρία, έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς σε πρωτοφανές αδιέξοδο.

Ανακοινώσεις είχαμε όμως και για μια σειρά από άλλα ζητήματα. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε επίσης το θέμα του αναπτυξιακού σχεδιασμού για το νησί, η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων για την ενίσχυση του αγροτικού κλάδου, αλλά και οι αλλαγές στο συνεταιριστικό κίνημα.

Ο κ. Αραχωβίτης τέλος επιβεβαίωσε την πληρωμή του 10% που είχε μείνει ως υπόλοιπο για τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές του 2017, ενώ είπε ότι το υπόλοιπο 30% της Ενιαίας Ενίσχυσης θα δοθεί στις 19 Δεκέμβρη. Τέλος έκανε αναφορά και για τις ζημιές του 2018, λέγοντας ότι οι αποζημιώσεις προσδιορίζονται – εκτός απροόπτου – για το πρώτο δίμηνο του 2019.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.