Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για την Αγιά Σοφιά

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για την Αγιά Σοφιά

Από τον Δήμο Χανίων δίνεται στη δημοσιότητα το ψήφισμα με την υπ΄ αριθμ. 367 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων που αφορά την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί.

“Η Αγιά Σοφιά, εμβληματικό σύμβολο πολιτισμού, οικουμενικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευόμενο από την UNESCO, παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, αλλά και σύμβολο αναλλοίωτο και επιβλητικό στο πέρασμα των αιώνων, μετατρέπεται έπειτα από σύντομες διαδικασίες σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία, εξυπηρετώντας σκοπούς πολιτικής σκοπιμότητας στην γείτονα χώρα, δυναμιτίζοντας και αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων καταδικάζει απερίφραστα την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί και καλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και θεσμικούς και πολιτιστικούς παράγοντες να πάρουν θέση στην ανάδειξη του ζητήματος, αφού είναι ζήτημα διεθνές και οφείλουμε όλοι να προασπίσουμε και να διαφυλάξουμε τον χαρακτήρα του μνημείου.

Ένα παγκόσμιο σύμβολο όπως η Αγιά Σοφιά πρέπει να συμβολίζει την αλληλοκατανόηση των λαών, των πολιτισμών και των θρησκειών και όχι την διαίρεση και τον θρησκευτικό φανατισμό, για την εξυπηρέτηση επικίνδυνων, επιθετικών πολιτικών ενάντια στους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου.”

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather